Забраниха със закон да доближавате най-опасното племе на света

Опасно племе
Снимка: instagram.com

Правителството на Индия забрани със закон на своите граждани да доближават до острова на най-опасното племе в света. То обитава остров Северен Сентинел в Индийския океан и атакува всеки, който се опитва да доближи до изолираното му парче земя.

Обитателите на острова са настроени враждебно към целия свят. Островът е обявен за един от най-трудно достъпните. Същевременно той е включен в класацията на най-опасните места на планетата.

От днес гражданите на Индия нямат право да посещават Северен Сентинел. Освен това им е забранено дори да се пробват да осъществят контакт с хората, които живеят там.

Така от днес пребиваването в 5-километровата зона около острова става незаконно, а всеки, който престъпи забраната, подлежи на наказание по силата на закона.

Местните хора се наричат сентинелци. Те са известни с любовта си към насилието под всякаква форма. Категорично отказват да общуват с каквито и да било външни лица и реално никой до момента не се е върнал жив от острова, за да разкаже какво има на него. Единствената информация, което имаме, че е остров Северен Сентинел е покрит покрит почти изцяло от гори – това е.

Последният смъртен случай е от 2006-та година. Двама рибари случайно попадат на брега на острова, изхвърлени от буря. Те са нападнати и убити.

Всеки път, когато хеликоптери от индийската брегова охрана летят над него, местните не се интересуват дали това е разузнавателна мисия или хуманитарна помощ под формата на храна. Те обстрелват летящите обекти с камъни и стрели.

Никой не знае колко са жителите на смъртоносния остров. Бройката може да варира между 50 и 400 души. Племето обитава острова от поне 60 000 години, поне по думите на антрополозите. И докато те са убедени, че племенната група ще обитава родното си място още поне толкова време, то група, която защитава племенните права е убедена, че сентинелците са в опасност от изчезване.

Survival International обяви племето за най-уязвимата група на планетата. Причината е, че жителите му нямат изграден имунитет към общи заболявания, характерни за останалата част от човечеството. Дори грипът може да се окаже смъртоносен за тях.

Една от причините за издаването на закона е именно опазването на здравето на племето. Рибарите и смелчаците, които се доближават до остров Северен Сентинел, рискуват да му предадат бактерии, които да го унищожат. Бумът на туристите в съседните Андамански и Никобарски острови също може да спомогнат за това.

Антрополозите припомнят, че племената, които са населявали Андаманските острови, са унищожени именно от болести, когато англичаните носят, когато колонизират района през 1800 г.

Това означава, че единственият начин сантинелците да оцелеят, е като бъдат защитени от външни лица. Не, че те не се справят добре и сами с тази задача.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати