Пастор откри огромен диамант в Сиера Леоне. Подари го на президента

Пастор от Сиера Леоне

Пастор от Сиера Леоне съвсем случайно откри един от най-големите диаманти в световен мащаб. Той веднага го е предал на местните власти.

Християнски пастор Иманюъл Момо се е натъкнал на 706-каратов нешлифован диамант. Размерът му го поставя на едно от челните места по големина на скъпоценните места в света. Той попада в класацията за 20-те най-големи находки от този вид.

Уникалният по роди си камък се е появил в източния район Коно. Пасторът се е натъкнал на него в една от мините. Днес скъпоценният камък се съхранява в трезора на централната банка.

Момо и за миг не се замислил и веднага предал скъпоценният камък на президента на Сиера Леоне. От кабинета на държавния глава са изразили своята признателност, че светият човек е предал честно диаманта, вместо да се опита да го изнесе нелегално от страната. Държавата ще заплати полагащото се възнаграждение на откривателя.

Находката веднага е била депозирана в строго охраняваното хранилище на Централната банка в столицата Фрийтаун. Властите са решили да продадат съкровището на търг.

Диамант Сиера Леоне

Сиера Леона е известна с диамантената си индустрия. Уникалният диамант е вторият по големина след този от 1972 година с маса 969 карата. Той стана популярен с названието Звездата на Сиера Леоне. По време на 10-годишната гражданска война в страната от 1991 година бунтовниците разменяли скъпоценните камъни за оръжия.

Само преди няколко дни Европейският парламент прие проект на регламент, който да предотврати финансирането на въоръжени групи и нарушаването правата на човека със средства, произлизащи от търговията с минерали от конфликтни зони. С него всеки вносител се задължава да следи за т.нар. кървави материали с произход от конфликтните зони.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати