Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Днес е ден за искане на прошка

Днес е ден за искане на прошка

Прошка
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Ако имате грехове към семейството си, към роднини или просто към приятели, днес е денят, в който трябва да поискате прошка от тях.

Празникът Сирни Заговезни или наричан още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От утре започва Великият пост. Традицията повелява хората да се опрощават помежду си за всичките си лоши дела и думи през изминалата година.

За здраве се прескачат огньове, около които хората се събират и пеят песни. Един от обичаите, свързани с този ден, е огруглица.

Това е факла от слама, която господарят на къщата пали и завърта около главата си. Целта е да прогони бълхите от къщата. Този обичай обаче се практикува само в някои части на България.

Хвърлянето на стрели също е свързано със Сирни заговезни. Този обичай е за ергените. Всеки от тях изстрелва стрела в двора на момата, която си е харесал.

Баница със Сирене

Хамкането е свързано с вечерната трапеза. На нея има баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Този, който успее, го чака здраве и благодат през годината.

Обичаят повелява по-малките да ходят на гости на по-старите, за да им поискат прошка, целувайки им ръка. Младите изричат Прощавай, маме, тате. А по-възрастните отговарят: Просто да ти е, Господ да прощава! .

От днес до Великден са забранени венчавките. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието.

В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Не сте решили още какво да сготвите на Сирни Заговезни. Вижте нашите идеи за трапезата на Сирни Заговезни. Пригответе някои от тях, за да зарадвате семейството си на празника и да станете част от тази традиция. Защото традициите са, за да се пазят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
515
47
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
16.09.2012 12:16
Е, не е точно така, всеки край на българската земя има своя носия. Трябва да знаем тези неща и да уважаваме всички наши традиции, хора, носии и песни-та нали всички сме едно-българи!
5
15
r
r
28.02.2012 12:26
Толкова ли не можахте да намерите една снимка с традиционни български носии, ами сте пльоснали тези македонски ли са, гръцки ли са, носии...
2
15