Не сме сами! Има втора Слънчева система с поне 3 планети, годни за живот

Планети

Феноменално откритие на НАСА скоро може да ни свърже с извънземна цивилизация. Космическата агенция е открила близнак на Слънчевата система, в която поне 3 планети са потенциално обитаеми.

На официална пресконференция астрономите заявиха, че планетната система се намира на 40 светлинни години, или 378 трилиона километра в съзвездието Водолей.

Около звездата се въртят 7 планети, а според първите наблюдения на 3 от тях се забелязват океани, което може да е знак за живот на тези обекти. Планетите са със същите размери като Земята.

За първи път в историята на съществуването си НАСА открива система, която е обединена от обща звезда, заяви авторът на изследването Майкъл Гийом.

Системата е открита при рутинни наблюдения на екзопланетата Трапист-1 чрез телескопа Кеплер.

Млечен път

Разглеждайки първите кадри, астрономите смятат, че планетите са от скалист вид, а на газови гиганти като Юпитер. Изследователите са на мнение и че най-голяма е вероятността да има живот на планетата TRAPPIST-1f, чийто температури може би са малко по-ниски от тези на Земята, но също като нашата планета има атмосфера, образувана от парникови газове.

TRAPPIST-1f е с червен цвят, а предположенията са, че е по-млада от нашата Земя и може да я надживее.

Установено е също, че небесните обекти се намират на малко разстояние една от друга, еквивалентно с дистанцията между Меркурий и Слънцето. Тази близост между тях ще помогне на учените да ги разучат по-бързо и подробно.

В следващите 10 години учените се надяват да разберат повече за водната повърхност в звездната система.

Амари Траиод от университета в Кеймбридж бе категоричен, че това е първото доказателства за живот извън нашата планета. Ако се докаже, че има обитаеми места и извън Слънчевата система, това може да даде шанс за нов дом на човечеството.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати