Земя 2.0 най-вероятно е истински ад

Проксима 6

В средата на миналата година всички бяха развълнувани от последното научно откритие на НАСА – двойник на Земята, който се намира в изключителна близост (от гледна точка на астрономията) до нашата планета.

Новата планета, наречена Проксима 6, е само на 4 светлинни години от Земята. Първите наблюдения показаха дори че на повърхността ѝ може да има живот. Тя е отдалечена достатъчно от собствената си звезда, за да може да се образува там вода, което е потенциален фактор за извънземен живот.

Нови изследвания обаче показаха, че планетата по-скоро прилича на пустинния свят Татуин със своите две единични слънца, познат от поредицата Междузвездни войни.

По време на последната среща на Американското астрономическо общество в Тексас повечето участници изразиха мнение, че Проксима 6 не е годна за живот. Въз основа на последните данни от космическите сонди се прави изводът, че през последните 400 милиона години планетата постепенно се е превърнала в истински изпепелен от слънцата си ад.

Новата информация показва, че планетата обикаля своите звезди от близко разстояние, равняващо се на една двадесета от разстоянието между Слънцето и Меркурий. Този факт не е бил регистриран в първите данни, постъпили в НАСА. Точно и затова агенцията съобщи, че на планетата е възможен живот.

С новата информация вече е ясно, че животът, какъвто го разбираме на Земята, е напълно невъзможен на Проксима 6. Двете звезди в орбитата на планетата са от клас М джуджета. Когато те са били млади, буквално са обстрелвали Земя 2.0 с рентгенова и ултравиолетова радиация. Дори и дотогава да е имало вода, тя бързо се е изпарила. Младите звезди също отделят опасни слънчеви изригвания и дори и Проксима да е имала някаква атмосфера, тя е била разкъсана от космическите катаклизми.

Проксима 6

Въпреки новите открития някои учени все още вярват, че на планетата може да съществува извънземен живот. Според тях не бива с бърза ръка да се отхвърля тази вероятност, защото Проксима е най-близката по състав и разположение до звездата си планета, която човечеството е откривало въобще.

Според тях изпаряването на водата е създало градивни елементи за богата на кислород атмосфера по-близо до повърхността на планетата. Проксима все още може да бъде обитаема, ако има силно магнитно поле или е обградена с дебел предпазен слой от водород.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати