Ще наблюдаваме първите за годината падащи звезди

Падащи звезди

В нощта срещу 3 и 4 януари ще сме свидетели на първия за годината метеоритен поток. По прогнози на астрономите ще може да наблюдаваме по около 120 падащи звезди на час.

Този метеоритен поток носи името Квадрантидите и е от астероида 2003 ЕН1. Космическият обект е с диаметър от около 3 километра и обикаля Слънцето за около 5 години и половина.

Дори и в пика си Квадрантидите са кратък метеоритен поток, понеже слоят от космически прашинки, който преминава през Земята, е твърде тънък.

Най-ярко падащите звезди ще могат да се видят от Северното полукълбо.

Квадрантидите получават името си от точката на техния радиант, която се намира в съзвездието Квадрант, което не е включено в официалния списък на съзвездията и вече не се използва от астрономите.

Най-добре падащите звезди ще се виждат след полунощ и тъй като Луната не е във фаза на Пълнолуние, светлината им ясно ще се различава на небосвода.

Като всеки метеоритен поток и Квадрантидите имат комета, от която произлизат, но дълго време учените не са успявали да открият коя е тя. Едва през 2003 година става ясно, че идват от астероидното тяло 2003 EH1.

Метеорити

Частиците, разположени около нейната орбита, се накланят на 72 градуса спрямо Земята и затова преминават дори през най-плътната ѝ част много бързо.

По тази причина Квадрантидите не са дълъг метеоритен поток, но за сметка на това интензитетът им е съпоставим с потока на Джеминидите и Персеидите. Първите известни наблюдения на Квадрантидите са от 1825 година.

Според изчисленията на учените след около 1000 години те вече няма да пресичат орбитата на Земята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати