Земята замръзва на всеки 100 000 години! Причината е дишането на Океана

Земята замръзва на всеки 100 000 години! Причината е дишането на Океана

Ледниковите периоди на Земята се редуват през 100 000 години. Оказва се, че причина за това е дишането на Океаните.

До момента никой не можеше да обясни защо подобни катастрофални застудявания се случват именно в такъв интервал от време. Една от най-любопитните теории за периодичността в замръзването на планетата бе предложена от изследователи от университета в Кардиф, Великобритания.

Температурата на Океаните има огромно влияние върху климата. Когато водата е студена, те поглъщат повече въглероден диоксид. Повишат ли се, все повече молекули от газта започват да се изпаряват, а погълнатите намаляват. Теорията твърди, че глобалното затопляне е свързано с повишаването на нивото на въглероден диоксид в атмосферата.

Преди периода на плейстоцена, Земята е преминавала през ледена епоха на всеки 40 000 години. След това обаче настъпва промяна и периодът рязко се повишава. Учените днес смятат, че причината за това може да бъде открита на океанското дъно.

Геолозите са изследвали вкаменелости от миналото. Разположените по дъното на океана миниатюрни морски водорасли - дребни фотосинтезиращи организми, имат функция на океански дървета.

Земята замръзва на всеки 100 000 години! Причината е дишането на Океана

Резултатите от анализите им показват, че веднъж на всеки 100 000 години обемите на газ в Океана доближават критични стойности. В същото време в атмосферата се наблюдава дефицит на същия. Това е и причината температурата да спадне и планетата да премине през поредния ледников период.

Учените могат да обяснят и защо събитията се повтарят точно на 100 000 години. Те са убедени, че това е резултат от комбинация от фактори. Така например циркулацията на течения в океана регулира обемите на въглеродния диоксид.

Той може да се окаже заклещен под водата, благодарение на нейната соленост или температура. Колкото повече лед има, толкова повече въглеводороден газ остава заклещен в океана. Той не може да излети в атмосферата, ледената покривка се увеличава, което логично води до увеличение на периода на ледниковия период.

Учените обясняват явлението като дишане на Океана. Той вдишва въглероден диоксид от атмосферата, правейки планетата по-студена. Когато ледените щитове намалеят, Океаните издишват въглеводородния газ. Попаднал обратно в атмосферата, той загрява планетата.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати