Ветрове от рубини и сапфири се носят в небето на огромна планета

Планета

На планета, която е 16 пъти по-голяма от Земята, във въздуха се носят рубини и сапфири. Това установиха учените от Университета Уоруик, които са изследвали газовия гигант в продължение на години.

Планетата се намира на 1000 светлинни години от нас, а климатичната ѝ система е коренно различна от откриваните до момента, съобщава списание ScienceDaily.

Гигантът носи името HAT-P-7b, а доктор Дейвид Армстронг и неговият екип са установили, че ветровете са се появили в следствие на катастрофални бури, които са довели до до появата на скъпоценни камъни в атмосферата.

До откритието се стигнало след серия наблюдения, в които се е проучвала светлината, отразявана от планетата. Оказвало се, че част от атмосферата на HAT-P-7b е много по-ярка.

Оказало се, че на газовия гигант има сектори с променящата се скорост на вятъра и по-силни скупчвания от облаци за разлика от останалите райони на планетата.

Космос

Минералният състав на планетата е изграден от корунд, който от своя страна образува рубините и сапфирите, пише Nature Astronomy.

Учените добавят и че планетата не може да бъде обитавана от живи организми, тъй като климатичната ѝ система не позволява да се осъществяват нормални жизнени процеси.

HAT-P-7b не се върти около своята звезда, а само едната ѝ страна е обърната срещу нея, което прави едната ѝ половина много по-гореща от другата.

Астрофизиците твърдят, че по-сериозните наблюдения ще им позволят да съберат повече данни за климатичните условия на планети извън нашата Слънчева система и да открият галактиките, на които е най-възможно да съществува разумен живот.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати