Разсипана сол и счупено огледало – лоши поличби

Разсипана сол

Много хора подчиняват живота си на различни суеверия и поличби. Доколко правилно е това, е отделен въпрос. Но само си спомнете Закона за привличането.

Съгласно него това, което е в мислите ти, се матереализира в живота ни. Сиреч – ако много се страхуваш от нещо, можеш сам да го докараш в живота си.

Едно от най-разпространените суеверия е свързано със счупеното огледало. Знаете ли откога датира това суеверие и как е възникнало то?

Първите огледала започнали да се произвеждат във Венеция пред ХV век. Както всяко ново и непознато нещо, първоначално огледалата били много скъпи и можели да си ги позволят само заможните и благородните фамилии.

Именно богатите измислили хитър начин как да накарат прислугата си да бъде твърде внимателна със скъпите огледала. А именно, че който счупи огледалото, ще го преследват седем нещастни години.

Счупено огледало

Съществуват и други интерпретации на счупеното огледало. Смята се също, че огледалото отразява човешката душа. И когато то се разбие на парчета, същото последва и душата.

Англичаните пък вярват, че счупят ли огледало, ще изгубят приятел. Но има спасение! Трябва всички пръснати парченца от стъклото да се съберат и да се изхвърлят в течяща вода, който да отнесе бедите.

Друго популярно суеверие е свързано с разсипаната сол. При която случаят е подобен както при огледалото. Някога, много години назад, солта е била скъп и ценен продукт, колкото златото.

Може би не знаете, че солта е играела ролята и на разменна монета и хората са се разплащали с нея. Ето така възникнало суеверието – не бива нещо, което е толкова скъпо и ценно да се разсипва.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 9
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван Драголов
Иван Драголов
18.08.2014 12:36
Добре.
0
0
ния
ния
16.02.2012 23:35
ИМАМ СТАРО ГОЛЯМО ОГЛЕДАЛО КОЕТО Е ОТРАЗЯВАЛО МНОГО ХОРА ВЕЧЕ ПОКОЙНИЦИ И СЪБИТИЯ ДОБРИ НО И ЛОШИ МОЛЯ ЗА СЪВЕТ -ИСКАМ ДА ГО ХВЪРЛЯ НО НЕ ЗНАМ КАК-АКО ГО СЧУПЯ НЕ Е ДОБРЕ И ОТ ГОДИНИ ГО ОБИКАЛЯМ
3
0
Яна
Яна
05.12.2013 03:13
не го хвърляй, Ния - освети го със светена вода и свещ - то е заредено с енергия и трябва само да се пречисти.
Ако просто не ти харесва - изнеси го навън (някой ще си го хареса)
3
1