Удря ни най-силната магнитна буря за годината!

Магнитна буря

Днес и утре ни удря най-силната магнитна буря за годината. Астрономическото явление е започнало още вчера (20 ноември), но пикът му ще бъде отбелязан днес и утре, когато заредените частици от Слънцето ще ударят земната атмосфера.

Информацията, на която се позовават повечето световни агенции, е дадена от НАСА. По данни на учените бурята ще отшуми чак през уикенда.

Магнитните бури, за които все по-често се споменава през последните години, представляват слънчев вятър, достигнал до Земята и земната атмосфера.

Слънчевият вятър според определението на учените е поток от заредени частици (плазма), която се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на звезда.

Той е съставен предимно от високоенергетични електрони и протони. Тези заредени частици са в състояние да преодолеят звездното гравитационно поле заради високата температура на звездната корона. По този начин те набират висока енергия и се отправят към всички точки на Слънчевата система.

Северно сияние

Когато слънчевият вятър попадне в земната атмосфера, неговите заредени частици предизвикват т.нар. Магнитни бури или още геомагнитни бури. На него дължим и магическото Северно сияние, на което се възхищаваме.

Геомагнитните бури могат да окажат сериозно влияние върху редица сфери от живота на хората, защото оказват влияние върху електропреносната мрежа. Най-силно влияние оказват обаче върху земните спътници, системите са геолокация и др.

Оказва се, че магнитните бури окажат влияние и върху по-чувствителните хора, като по данни на учените около 10 процента от земното население чувства тяхното влияние.

Смята се, че по време на силна магнитна буря човешкия организъм може да реагира с поява на депресия, безсъние, изразено главоболие, резки промени в кръвното налягане, както и нарушения в работата на сърдечно-съдовата система.

Главоболие

Магнитните бури оказват влияние върху хората с компрометиран имунитет, които се намират в стресова ситуация или са жертва на емоционално изтощение, затова препоръчват на тези хора да ограничат приема на алкохол, солени, мазни и пикантни храни в рисковите дни.

Степента на смутеност на земното магнитно поле вследствие на магнитни бури се следи постоянно от Международния център в Потсдам.

За обозначаване на силата на магнитните бури се използва индекса Kp, чиято стойност се определя от данните на 13 геомагнитни станции в северното и южното полукълбо на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати