Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кога е създаден първият МОЛ и други неизвестни факти от Античността

Кога е създаден първият МОЛ и други неизвестни факти от Античността

2 от 5 Снимки
Кога е създаден първият МОЛ и други неизвестни факти от Античността
Снимка: studyenglish101

2. Варварите не били варвари


Днес повечето факти за историята знаем от римски и елински източници. Техните летописци обаче имали лошия навик да казват на всеки, който не е от тяхната култура, варварин, независимо от културните постижения на народа му. Така например келтите били описвани като варвари, въпреки че не карали затворниците си да се бият до смърт за забавление на околните, нито правели човешки жертвоприношения, както римляните и гърците;

Когато повечето хора чуят за Античността, те автоматично се сещат за Древна Гърция, Рим, Египет, Персия, Месопотамия, Китай и други велики империи от миналото. Но наред с популярните постижения на тези народи, хората често са в неведение за някои факти от този исторически период, които дават отражение на живота ни и до днес.

Един такъв интересен факт е, че Фета е най-старото сирене в света.

Фета е сирене, което се произвежда от овче и козе мляко. То е национална храна в Гърция и е един от най-популярните видове сирене в света.

Това, което хората не знаят, е, че то се произвежда от Античността насам и за него се пише в редица древни летописи. Така например циклопите от Одисея правели сирене, за което се смята, че е фета.

Вижте в галерията горе останалите любопитни факти от Античността, които определено ще обогатят общата ви култура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати