Дъжд от падащи звезди ще сбъдва желанията ни през октомври

падащи звезди

Ако все още имате желания, които не са реализирани, през месец октомври ще шанса да ги изпълните благодарение на потока от падащи звезди Ориониди, който се очаква на 20 октомври.

Очаква се да падат по 20 метеора на всеки час, а на добра гледка може да се насладите, ако сте далеч от града и намерите открито пространство.

Метеоритният поток е блед и в съчетание с лошото време през октомври единственият начин да ги видите на нощното небе и да си пожелаете нещо е като напуснете града.

Падащите звезди ще са от потока Ориониди, които традиционно наблюдаваме през октомври.

Те се образуват в опашката на Халеевата комета, която за последно е преминавала в близост до Земята през 1986 година. Метеоритния поток навлиза в земната атмосфера два пъти през годината – през май и октомври.

Ориноидите носят името на съзвездието Орион, тъй като от там произлиза техния радиант.

комети

Падащите звезди ще се движат със скорост от около 66 километра в секунда, а при изгарянето в земната атмосфера ще оставят бяла следи. В редки случи светлината им може да зелена, червена или жълта.

През последните години пикът на Орионоидите, които наблюдаваме, спада и от 150 метеора на всеки час те вече достигат до 20 в най-добрия случай.

Това се дължи на влиянието на Юпитер, който привлича метеоритните частици към себе си и в резултат на това всяка следваща година виждаме по-рядко падащи звезди.

В миналото орбитите на Земята и Халеевата комета са били много близо една до друга, но с течение на времето са започнали да се отдалечават. Това също е снижило активността на метеоритните потоци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати