Вълшебни камъни помагат на жени да заченат

Камъни

В Португалия съществува старо поверие за камъни, даващи живот, и макар че много хора в съвремието ще погледнат с присмех на тази легенда, мнозина жени вярват, че са се сдобили с деца благодарение на тези камъни.

Португалците наричат камъните Parideiras или даряващи живот. Те са само малки парчета скала, но според суеверието всяка жена, която ги притежава, непременно ще зачене.

Самите камъни са истински природен феномен. За първи път са открити в геопарк на областта Ароука. Те са гранитни образувания на Сера де Фрейта – твърда скала, намираща се на 1000 метра надморска височина.

Камъчетата са между 1 и 12 сантиметра, а всяко едно от тях има същия минерален състав като гранитните образувания в земните недра. Външната им обвивка е от кварц и фелдшпат.

Те се отделят или както казват местните жители – раждат се, от кремавата скала само през горещите дни в следствие на топлината, която води до увеличаване в тяхната структура.

забременяване

Сред португалците обаче природният феномен е дал начало на легенда, според която камъните са родени деца от майката Земя и всяка жена, които преспи дори върху един от тях, ще роди дете.

Геоложкият феномен на възлестия гранит може да се види само в Португалия и се разполага на не повече от квадратен километър площ край село Кастанейра, което го прави уникален в световен мащаб.

Скоро той ще бъде обявен за геоложко богатство по програмата на ЮНЕСКО Глобална мрежа геопаркове.

Паркът в Ароука е известен и с най-големите в света трилобити – вкаменелости на морски същества, живели на Земята пред 400 милиона години. Някои от тях достигат 90 сантиметра, което ги прави забележително откритие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати