Нещо страшно се задава изпод топящите се ледове в Сибир

Вирус

Едрата шарка - смъртоносната болест, ликвидирана от света през 1977 г., може отново да се върне и да донесе страшна заплаха за човечеството. Експерти от Световната здравна организация (СЗО) предупреждават, че с бързите темпове, с които се топи замръзналата тундра на Сибир, може да се пусне отново на воля вирусът, който се съдържа в замръзналите трупове на хората, станали жертви на страшната болест преди 120 години.

Заболяването някога е било едно от най-ужасните в света. До 50 на сто от хората, които се разболявали от него, умирали. Те вдигали буквално изгаряща температура, а по кожата им се образували характерни и пълни с гной външни тумори.

За спорите на потенциално фаталния антракс от мъртви хора и елени, които са били погребани в замръзналата земя, вече се смята, че са виновни за заразяването на 24 човека. Те в момента са настанени в болницата на сибирския град Салехард. Местните здравни експерти предупреждават обаче, че след антракса нещо много по-лошо може да се появи изпод вековния лед.

През 1890 година Сибир е поразен от невиждана до тогава епидемия от едра шарка, съобщава Борис Кершенголт от сибирския клон на Руската академия на науките. Това е един от най-страшните периоди в Сибир. Тогава умират близо 40 на сто от населението.

Естествено, многобройните жертви на епидемията са погребани едва в горния слой на дълбоко замръзналата земя. Най-масовите гробове са по поречието на река Колима, разказва още Кершенголт.

Експертите предупреждават, че днес Глобалното затопляне е покачило нивото на река Колима. Прииждащите води рушат речния бряг и буквално размразяват земята. Наскоро на руския полуостров Ямал бяха открити спори от антракс. След внимателно обследване на района там бяха открити и трупове, носещи характерните белези на едрата шарка. В момента проби от тях се изследват в Националния институт по вирусология в Новосибирск.

Сибир

Във вечно замръзналата сибирска област Якутия ледената покривка, обхванала земята, се топи до 30 сантиметра. Тази година експерти обаче алармират, че тя се е стопила с 1 метър. Размразяването е разхлабило почвата и много масови гробове на заболели с антракс и други заболявания говеда са излезли на повърхността.

Според много учени спорите на антракса вече са на свобода и именно те са причината за масовия мор сред азиатските антилопи сайга миналата година, който унищожи близо 80% от популацията им. Експертите обаче са най-притеснени от евентуалната нова поява на едрата шарка, която може да доведе до световна смъртоносна пандемия.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати