Извънземни живеели на Венера преди 2.5 милиарда години

Венера

С атмосфера 90 пъти по-дебела от земната и температури, достигащи невъобразимите 462 градуса по Целзий Венера е последното място в Слънчевата система, където можете да помислите, че е съществувал живот.

В миналото обаче нещата не са изглеждали по този начин. Според нова компютърна симулация на НАСА преди два милиарда години Венера е била приятно място за живот. Учените установили, че някога атмосферата на втората планета от Слънчевата система не е била толкова гъста, а температурите били близки с тези на Земята.

Учени от института за космически изследвания Годард към НАСА оповестиха данните за миналото на Венера, след като използваха разработената от тях технология за предсказване на бъдещите климатични промени на Земята.

Много от същите инструменти, които използваме, за да се моделира изменението на климата на Земята, могат да бъдат адаптирани за изучаване на климата на други планети както за миналото, така и за настоящето, каза д-р Майкъл Уей, изследовател в института Годарт. - Получените от нас резултати показват, че древна Венера може да е била едно много различно място, отколкото е днес, добавя още той.

Учените отдавна са открили, че съставът на повърхността и атмосферата на Венера са почти идентични с тези на Земята, но самата планета е поела по различен еволюционен път.

Според учените само малки еволюционни промени в миналото са могли да направят от Венера райска градина, а Земята да е безжизнена скала недалеч от нея. Те се надяват с използваната от тях технология да могат да възстановят 3D модел на тази неслучила се вероятност.

Космос

Проучването показало, че в миналото Венера получавала едва с 10 % повече слънчева светлина от Земята. Образуваните там океани, които днес са се изпарили и са дали основата на днешната дебела атмосфера, могли да устоят на високата температура. От затоплената страна на планетата се образувал дъжд, който бил толкова плътен, че предпазвал повърхността от слънчевите лъчи. В резултат на този процес температурата на Венера била дори с няколко градуса по-ниска от тази на Земята.

Според учените от института Годард почти сигурно в тази ситуация на втората планета е имало живот, но те не се наемат да гадаят в какъв стадий на развитие е бил той. Въпреки всичко обаче с увеличаването на силата на Слънцето водата на планетата се увеличила и това довело до днешното ѝ състояние.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати