Намислете си желания! Иде зрелищен метеоритен поток

Падащи звезди

През следващите дни ще сме свидетели на един от най-зрелищните метеоритни потоци. Падащите звезди ще могат да се видят от вечерта на 23 юли, а пикът ще е вечерта между 28 и 29 юли.

Потокът, който имаме шанса да наблюдаваме, се нарича Делта Аквариди, като тази година явлението ще е само няколко дни преди пика на Персеидите, които ще могат да се видят в нощното небе до средата на август.

Делта Акваридите ще се виждат най-добре от южното полукълбо, но и жителите на северното полукълбо ще могат да се любуват на изумителни гледки. Очакват се до 20 падащи звезди на час.

Делта Аквариди са потоци от звездата Скат, намираща се в съзвездието Водолей. Максималното количество падащи звезди е между 15-20 на час, а най-добре могат да се видят около 2 часа преди изгрев.

Тъй като светлината на Делта Акваридите е слаба, е добре небето да е тъмно, далече от изкуствена светлина. Затова особено добри за наблюдение са дните около новолунието на 3 август.

След тях обаче идват много по-ярките и изобилни Персеиди. Те ще се наблюдават по-ясно от северното полукълбо, защото идват от север, докато Делта Акваридите – от юг.

Метеоритен дъжд

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle, която навлиза през около 130 години в Слънчевата система. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети.

След минаването на кометата в продължение на десетилетия и дори столетия частици от опашката ѝ продължават да се разсейват в пространството.

Всяка година през август се наблюдават падащи звезди - частици, които навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати