Откриха град на дъното на океана, изчезнал мистериозно преди 2000 години

Подводен град

От столетия историците по света се опитват да разплетат мистерията около изчезналия град Рапта. Знае се, че това е бил един от първите метрополиси на Африка. Славата му се носела из целия Стар свят. Градът процъфтявал преди 2000 години. Великият географ Клавдий Птоломей го описвал като перлата на Африка.

Знае се, че поселението било важен търговски център, с изключително добре развита инфраструктура. Основно там се търгували метални оръжия, костенурки и слонова кост. Оцелявал в продължение на стотици години от набезите на околните царства и империи, Рапта мистериозно изчезва преди 1600 години.

От тогава учени и търсачи на силни усещания постоянно се опитват да го открият, но доскоро неуспешно. Това обаче се промени в началото на тази година. По време на полет с хеликоптер край бреговете на Танзания водолазът Алън Сътън забелязал, че при отлива на океана от водите му се показват необичайни каменни формации. Дошлите на мястото археолози вярват, че именно тези древни руини около островите Зинзибар са на Рапта.

Артефакти

Учените все още не са напълно убедени, че са открили мистериозно изчезналия град. Откривателят на руините Сътън обаче е на друго мнение. След като забелязал показващите от под водите на Индийския океан каменни образувания, той направил серия от гмуркания на мястото.

Това, което видяхме с моя екип, е далеч по-голямо от очакваното. Градът има огромна площ. Под водите около Зинзибар има хиляди квадратни правоъгълни блокове, разположени успоредно едни на други, площади и останки от масивни сгради. Дори и да е имало друг град в тази част на Африка, то той би бил известен на науката, споделя Сътън.

Истината е, че руините изглеждат древни. Вероятно са от римско време. Най-вероятно това е Рапта, за който е писал Птоломей. В момента търсим оцелели артефакти, които да ни насочат какъв народ е населявал града и какво точно се е случило с него, казва директорът на Танзанийския музей в Дар ес Салам, проф. Феликс Чами - Ние тепърва трябва да разберем какво е причинило гибелта на Рапта и дали тя е била свързана с потъването му или катаклизмът се е случил след това, добавя още той.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати