Под ледовете на Антарктида лежи древно човешко селище

Пирамиди Антактида

Много е вероятно ледовете на Антарктида да крият древно човешко селище. Това показва мисията на НАСА IceBridge, която е правила снимки от дистанционно сондиране.

Феноменалното откритие е направено след авиоационни изпитания на Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS) – технология, която ще бъде пусната през 2017 година, за да отчете измененията на полярния лед.

Съществува много малка вероятност за грешка, именно затова бяхме толкова учудени, когато забелязахме тези аномални особености на снимките на лидара, обяви Нейтън Боровиц, ръководител на мисията.

Водещият археолог на университета в Калкута Ашока Трипатхи е убедена, че заснетите изображение доказват съществуването на древно човешко селище на Антарктида.

Видът и структурата на заснетите фотографии показва човешка намеса и някои от фигурите напомнят на пирамиди. Подобни картини няма как да се дело на природата.

Изображенията са направени под 2.3-километровата ледена шапка на Антарктида и показват само малка част от територията на континента. Възможно е и на други места да се намерят човешки селища с подобни размери.

Антарктида

Историкът от Кеймбриджкия университет Кристофър Адам дава друго обяснение за откритието. Той смята, че това е една от изгубените карти, съставена от Пири Реис през 1513 година, който обозначил северната част на Антарктида.

Възможно е очертанията да обозначат бреговата линия на континента. Допуска се, че през тези векове континентът не е бил покрит напълно с лед, а новото откритие тази теория може да се докаже.

Леко изместване на полюсите или на оста на въртене на Земята в исторически времена са единственото рационално обяснение, което идва наум. Но задължително трябва да проведем повече изследвания, преди да направим каквото и да било заключение, добавя още Кристофър Адам.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати