Топ 13 суеверия, навлезли в ежедневието ни
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Зли сили и енергия»Топ 13 суеверия, навлезли в ежедневието ни

Топ 13 суеверия, навлезли в ежедневието ни

Сключване на пръсти

Суеверията дотолкова са навлезли в бита и културата ни, че дори не ги забелязваме. Дори не осъзнаваме, че някои от общоприетите правила на поведение, на които сме учени от деца, всъщност се градят именно на базата на тях.

Ето кои са 13-те най-разпространени суеверия, с които се сблъсквате всеки ден и дори не забелязвате:

Не минавайте под стълба

Някои вярват, че така се нарушава Светата троица. Други я избягват, защото им прилича на средновековната бесилка. Трети пък са убедени, че стълбата блокира енергията, която постъпва в тялото ни от Космоса. Каквато и да е причината, зимно време може да видите стъпките на хората, заобиколили стълбите.

Късметът на начинаещия

Суеверието, че всеки, който се захване с нещо ново, ще има късмет в него, е познато на всички. Много могат да потвърдят, че е истина. Реално обаче то се основава на заложено в природата ни предубеждение – ние помним само доказателствата за определено правило, не и тези, които го опровергават. Затова е добре да не се осланяте сляпо на това суеверие.

666

Черна котка

В книгата Откровение на Йоан числото 666 често е наричано Число на звяра. В историята е прието като числото на Дявола. Според учените обаче трите шестици са числов еквивалент на буквите в иврит, с които се изписвало името на омразния римски император Нерон. Така че повод за паника реално няма.

Да чукнем на дърво

В дърветата живеят добрите духове. Освен това с тях се асоциира християнският кръст. За това фразата служи като начин да се прогони лошото и да се измоли благоденствие и закрила.

Черна котка ви пресича пътя

Суеверието произлиза от древното убеждение, че вещиците могат да се превръщат в черни котки. Когато някое животинче пресече пътя ни, ние или сключваме пръсти – против уроки, или се въртим и плюем през рамо. Някои хора дори се връщат и минават по друг път. И то само защото котката е решила да отиде някъде.

Счупеното огледало носи 7 години нещастна любов

Счупено огледало

За да се предпазите от кармата си, ще трябва да стриете на прах всички парчета или да докоснете парченце от счупеното огледало. Всъщност всички суеверия, свързани с огледалата, възникват от някогашното вярване, че огледалото носи частица от душата ни. Именно за това в много страни в Европа, включително и в България, починалият се покрива с огледала – за да остане душата му с него, според други това е ритуал срещу вампирясване.

Монета на улицата

Вземете я, носи късмет. В древни времена е били истински късмет да си намерите монета на улицата. Те са били с голяма стойност и с дори една малка монета е било възможно да си купите нещо. Днес нещата не стоят по този начин.

Заешката лапа носи късмет

Амулетите и талисманите отблъскват злите духове надалеч. Кръстче или чесън в джоба ще ви предпазят от вампири. Заешкото краче пък ще ви донесе късмет – това смятали древните келтски племена. Някои магии в онези години са били насочени към хомеопатичното лечение на редица състояния. Така например на тийнейджърите, които искали да излекуват пъпките си, трябвало да следят за падаща звезда. Докато още пада, те трябвало да търкат лицето си с парче плат.

Кръстосване на пръсти

Суеверието произлиза от ранното християнство, когато се е смятало, че ако двама души кръстосат своите показалци, общото им желание ще се изпълни. Това отново се свързва с християнския кръст. Днес не са нужни двама души, но пък заключените пръсти могат да ви предпазят и от уроки.

Топ 13 суеверия, навлезли в ежедневието ни

Чадър вкъщи носи нещастие

Историята тръгва от римлянка, която отворила чадъра си вкъщи. Няколко секунди по-късно сградата рухнала. Друга история пък твърди, че на аудиенция при краля британската принцеса отворила чадъра си два пъти. Няколко месеца след това той умря.

Неуспехът идва три пъти подред

У нас в повечето пъти го перифразираме с: Ако не сте успели два пъти да направите нещо, няма да стане и трети. Реално обаче успехът няма нищо общо с някакви магически и външни сили.

Ядец

Чупенето на ядец показва дали желанието ще се сбъдне. Суеверието е най-разпространено в Англия. Там при счупването на ядеца, на който от двамата съпрузи се падне по-голямата част, той не само ще командва в семейството, но и ще надживее другия.

Петък 13-ти

Номер 13

Страхът от този ден се нарича параскаведекатриафобия. Суеверието е сравнително младо и е съчетание от две вярвания. Исус е умрял в петък, а числото 13 хилядолетия преди се е сдобило с лоша репутация. Комбинацията според някои носи нещастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати