Странни начини да умреш

Странни начини да умреш

Ако имаше класация за най-странен начин да си отидеш от този свят, със сигурлност щеше да я спечели александрийският философ Филетас, който починал през 270 г. преди новата ера. Уморило го безсънието.

Мечтата на философа била да открие загадката на парадокса на лъжеца. Той на практика представлява следното: човек твърди, че винаги лъже, но когато го казва, всъщност не лъже точно в този момент, а казва истината.

За да открие философския смисъл на този парадокс, Филетас не спал дни и нощи. Накрая тялото му просто не издържало на постоянния тормоз и той умрял. „Колегата” му, гръцкият философ Хрисип умрял по не по-малко странен начин.

През 207 г. преди новата ера той видял магарето си да се храни със смокини. Това предизвикало у него бурен смях, който обаче не можел по никакъв начин да бъде спрян. След няколко часа смях философът починал.

Водачът на селско въстание в Унгария Дьорд Дожа бил изяден полужив от приятелите си през шестнадесети век. След като въстанието било потушено, водачът му бил завързан за метален стол, който се нагрявал бавно. Под страх от смъртно наказание приятелите му яли от живата скара.

Друг водач на селско въстание – хърватинът Матия Губек, бил пратен на оня свят с помощта на корона, която била поставена върху главата му, след като дълго време е била нагорещявана на буен огън.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Валентина
Валентина
03.04.2015 16:09
Ииииии до 8945697436 ниво на "Dumb ways to die" стигнаха гръцките и египетските философи
0
0
Лина
Лина
20.07.2012 15:45
Ама, че начини да умреш!
0
0