Тревожно! Северният полюс се измести на изток с невиждана досега скорост

Северен полюс

Загубата на ледена маса около Гренландия е променила посоката на движение на северния полюс и той се е изместил на изток към Лондон. Изменението е два пъти по-бързо от засичаните през последните 16 години.

Преди 2000 година оста на въртене на Земята се е предвижвала към Канада, но след това разпределението на водни маси чувствително се е променило и посоката от запад се е преместила на изток, като скоростта на изместването се е увеличило.

Провокаторът на тази промяна е бил районът около Гренландия, при който се наблюдава преместване на ледовете от едната в другата му част.

Топенето на ледовете в Гренландия е предизвикало огромна загуба на ледена маса в Западна Антарктика и в същото време е довело до увеличаване в Източна Антарктика, показват данните на НАСА.

Това преразпределение обяснява движението на северния магнитен полюс, но и учените са изумени от двойната скорост, с която се е предвижил към Гринуичкия мередиан.

Това е огромно завъртане, казва Суренда Адхикари от НАСА, който припомня и че от 2000 година, когато е засечено изместване на полюсите, не е наблюдаван завой от 17 сантиметра за една година, какъвто е регистриран сега.

Глобално затопляне

За последните 16 години Северният полюс се е изместил на изток със 75 сантиметра, а към тях са и последните отчетени 17 сантиметра.

Наблюденията на това изместване показва, че то не е спонтанно и в никакъв случай не може да се каже, че се генерира само. За подобна промяна е необходимо огромно количество енергия, която е способна да измести оста на въртене.

С увеличаването на ледената маса в Източна Антарктика се притегля и оста на Земята на изток. Според учените обаче има и нещо допълнително, което е довело до такъв скок в измерените сантиметри.

Според предположението на изследователите отговорът се крие в Евразия и по-точно в района на Индийския океан и Каспийско море.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати