Шокиращ топ 13 на най-странните психически разстройства!

Психични разстройства

Човешкият мозък е нещо крайно сложно и учените надали някога ще могат да го разгадаят напълно. Има много случаи, в които той може да ни изиграе лоша шега. Ето кои да най-странните психологически разстройства, които засягат немалка част от човечеството:

Клептомания

Това отклонение кара болния да краде вещи, без задължително да са му необходими. По-засегнати са жените. Според учените причина е дисбаланс на минерали в сивото вещество на мозъка.

Непоносимост към офиса

Непоносимост към офиса

Състоянието се предизвиква от непоносимост към определена среда и се изразява в чувство на гадене, щом влезете в офиса. Днес над 30% от сградите предразполагат към този проблем.

Синдромът Лата

От него страдат възрастни жени, които тотално губят контрол над поведението си. В някои случаи те възприемат поведението на околните, а в други могат да бъдат поставени под пълен контрол. Те могат да ударят и убият някого, без да осъзнават какво вършат.

Йерусалимски синдром

Изключително интересна разновидност на религиозната психоза. При посещение в Йерусалим туристът, независимо каква е вярата му, започва да смята себе си за един от пророците на Бог. Няколко седмици след напускане на града състоянието отшумява.

Заблудата на Котард

Състоянието е известно още като Ходещия труп. Болният се смята за несъществуващ или мъртъв и може да твърди, че е празен от вътре или усеща как вътрешностите му се разлагат. Проявява се при тежка депресия или умствено отклонение.

Синдром на чуждестранния акцент

Това разстройство на речта предизвиква внезапни промени на интонацията и произношението. Обикновено се проявява следствие на травма или нараняване на главата. Може да се прояви до две години след случката. По малко от 1% от засегнатите възвръщат нормалния си говорен модел.

Синдром на Стендал

Страдащият от този синдром изпитва неразположение пред предмети на изкуството и всичко красиво. То се изразява в световъртеж, сърцебиене, дори халюцинации. Понякога емоциите могат да ескалират и да се стигне до желание за унищожение.

Синдромът на експлозии в главата

Болният изпитва усещане за взривове в главата си или чува ужасяващ шум. Състоянието се отключва вечер, няколко часа преди сън. Специалистите го свързват със стреса и напрежението в ежедневието.

Заблудата на Капграс

Болният е напълно убеден, че член на неговото семейство е заменен с двойник. Той започва да страни от него. Състоянието се свързва с увреждане на главния мозък или травми в дясното полукълбо. Може да се появи и след предозиране с лекарства.

Страх

Синдром на изчезващите гениталии

Жените са убедени, че гърдите им потъват навътре в тялото, а мъжете смятат, че мъжкото им достойнство до толкова се смалява, че напълно изчезва. В някои случаи болният е убеден, че е станал жертва на черна магия.

Алергия към водата

Състоянието е напълно реално и се характеризира с остър сърбеж по цялото тяло, причинен от контакта с водата без видими следи. Някои от болните не понасят дори собствената си пот.

Хипертрихоза или синдром на върколака

Заболяването причинява хиперокосмяване на тялото. Обикновено засяга горната част на тялото, включително и лицето. В света има 50 такива документирани случая, най-често причинени от генетични изменения или предразположеност.

Синдромът на Пика

Рядко срещано състояние, което кара засегнатите да поглъщат странни неща като гума, пластмаса, стъкло, пясък, глина. Това се обяснява с естествените нужди на тялото. При недостиг на определени вещества то се опитва да си ги навакса, въпреки че източниците в този случай са повече от необичайни.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати