sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пазете се от беди, ако лястовица влезе в дома ви!

Пазете се от беди, ако лястовица влезе в дома ви!

Лястовици

Подобно на щъркела, лястовицата също се свързва с възраждането на природата. Всяка пролет тези обаятелни крилати създания пристигат у нас и сякаш с песента си вдъхват живот на всичко наоколо.

Известни са различни поверия за лястовичките, които датират от много отдавна. Някои от тях мнозина посочват като бабини деветини, но ще се съгласите, че щом са успели да се запазят и до днес, явно в тях все пак има и частица истина.

Едно от най-разпространените вярвания е, че лястовичките са предшественик на добри новини. Ето защо, ако видите лястовичка да се рее във въздуха, това ще ви е на късмет. Вярва се още, че тази прелетна птица би могла да дари с рожба бездетните майки.

Говори се, че лястовичките са едни магически създания, имащи невероятни способности, а сред тях е и умението им да предсказват трагични събития.

Според едно старо вярване, ако лястовица се блъсне във вратата или прозореца на семейното жилище, в този дом ще се случи нещастие.

Според друго твърдение пък, ако в дома ви се удари лястовичка, трябва да преосмислите пътя, по който сте тръгнали, и да си изясните какво всъщност искате. Възможно е посоката, по която сте поели, да е неправилна.

Влизането на лястовичка случайно у дома също невинаги се приема с усмивка. Някои поверия гласят, че подобно поведение на птицата може да е признак за приближаваща беда. Някои го възприемат и като заплаха за домашния уют.

Лястовица

На късмет би било обаче, ако лястовичка свие гнездо на покрива на нечия къща. Смята се, че ще донесе закрила, благополучие, късмет и хармония на нейните обитатели.

Също както щъркеловите гнезда, убежищата на лястовичките не бива да се развалят. Вярва се, че ако някой разруши гнездо или посегне на малко лястовиче, ще бъде преследван от голямо нещастие дълго време.

Особено място в преданията и легендите заема образът на бялата лястовица. Старите хора вярват, че такава уникална птица се ражда само веднъж на сто години и по тази причина се среща толкова рядко.

Според народните вярвания този, който успее да я зърне веднъж, пък било то и за кратко, няма да може повече да се отърве от късмет, здраве и щастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати