Айнщайн e прав! Открити са гравитациите вълни, които прогнозира

Черни дупки

Малко повече от 100 години са минали откакто великият учен Алберт Айнщайн говори за гравитационите вълни, основавайки върху тях теорията си за относителността.

Тази теория бе потвърдена от три водещи американски института, които обявиха на конференция във Вашингтон, че за първи път са успели са засекат гравитационните вълни, които според хипотезата смущават времето и пространството.

Това е може би най-голямото научно откритие за физиката от десетилетия и поставя напълно нова фаза в изследването на Космоса. Възможно е дори да е претендент за Нобелова награда.

Новината бе официално съобщена от учените на Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO), специалистите от Калифорнийския технологичен институт и от Масачузетския технологичен институт.

Те казват, че гравитационните вълни идват от сблъсъка на две черни дупки, които са 30 пъти по-големи от Слънцето и се намират на близо 1.43 милиарда светлинни години от Земята.

За да потвърдят съществуването им, учените са използвали два лазера, разположени в щатите Вашингтон и Луизиана. С тях е измервано поведението на предполагаемия сигнал от гравитационните вълни.

Алберт Айнщайн

Гравитационните вълни са фиксирани по време на последната фаза от сливането на две черни дупки в една масивна черна дупка. Този сблъсък досега само се прогнозираше, но никога не бе наблюдаван.

Колебанията били преобразувани в звукови вълни и учените успели дори да чуят как двете черни дупки се сливат в една.

Откриването на гравитационните вълни е категоричното доказателство на Общата теория на относителността. Те показват, че Големият взрив наистина се случил, а с него е стартирал процес по разширяване на континиума време-пространство.

Гравитационните вълни поставят нова ера в наблюдаването на Вселената и изследването на далeчните космически обекти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кирил Марков
Кирил Марков
23.05.2016 12:38
Ако ще и от Луната да са, тези специалисти лъжат на поразия, та чак се късат. Също като цигани. Според ОТО гравитационни вълни никога не могат да се открият, защото тензорът на енергия-импулса на гравитационното поле не е общоковориантен. Това е един псевдотензор. Отсъствието на общоковариантен тензор на полето не позволява да се пренася енергия с гравитационни вълни. Пред вид горното, какво са регистрирали "прочутите" специалисти въобще не е ясно. Още една издънка на релативистите. Това са мъртви души. Ако някой си въобразява, че пространствено-временен континиум съществува, жестоко се лъже.
0
0