sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Цъфна първото цвете в Космоса

Цъфна първото цвете в Космоса

Циния Космос
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Първото разцъфнало цвете в Космоса вече е факт. Това е първото цъфтящо растение, което се развива при нулева гравитация.

Официалното съобщение за уникалното събитие направи астронавтът Скот Кели в социалната мрежа Туитър преди няколко месеца. Той сподели снимка на красивите венчелистчета на цветето от вида циния, наричано още цветето на лятото. Над него той написа: Първото цвете, отгледано в Космоса, прави своя дебют, след което шеговито добави, че там има и други форми на живот.

Уникалното събитие се е случило на борда на Международната космическа станция. В своя блог специалистите на НАСА разясняват, че растението е избрано, за да помогне на учените да разберат как цветята растат при безтегловност. Красивите му цветове са само бонус.

До момента в открития Космос успешно бяха отгледани маруля и пшеница. Цинията обаче е първото растение, което цъфти. Растението е много по-чувствително на характеристиките на светлината и тези на околната среда.

Успешното му отглеждане бе истинско предизвикателство пред космонавтите, тъй като дори в естествена среда трудно би могло да му бъде угодено. Освен това, за разлика от досега отглежданите, то има много по-продължителен период на растеж – между 60 и 80 дни. Успешното отглеждане на цинията я превръща в предшественик на други цъфтящи растения в Космоса - като домати например.

Отглеждането на цветето стартира преди няколко месеца. В края на декември космическият градинар Кели публикува негова снимка, на която се виждат клюмналите му листа и нездравият му вид. Тогава астронавтът изрази своите притеснения за бъдещето на цветето. Днес обаче всички са щастливи и се любуват на красивите цветове на цинията.

Това е поредната стъпка за създаването на една успешна човешка колония на Марс или която и да били друга планета, категорични са от НАСА. Освен това отглеждането на растения в Космоса ще бъде от особена важност в бъдеще, когато екипажите ще имат все по-ограничена връзка със Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати