sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени от НАСА ще садят картофи на Марс

Учени от НАСА ще садят картофи на Марс

Марс

Учените от НАСА продължават да смайват света не само с откритията си, но и с идеите си, които понякога звучат доста куриозно. Такъв е случая и с последната им идея да отглеждат картофи на Марс.

Всъщност екип от учени от американската космическа агенция се е нагърбил с нелеката задача да отглежда картофи в условия, които много наподобяват условията на червената планета.

Целта на експериментаторите и да се опитат да отгледат тези растения в крайно неблагоприятни условия, за да са сигурни, че при нужда те биха спасили живота на Земята.

По този интересен и иновативен проект работят Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) и Международният център за картофа (IPC).

Експертите от двете организации се надяват да почерпят от експеримента ценен опит, който да им помогне и за в бъдеще да се справят с отглеждането на различни растителни култури на Марс.

Картофи

Опитите за развъждане на картофи в неблагоприятни условия, подобни на Марс, вече се провиждат в Перу. Изборът на място не е случаен. Съставът на почвата в пустинята в Перу максимално се доближава до тази на Марс.

Успешната реализация на този проект ще даде тласък на проекта за колонизация на Марс. Той ще реши един от основните проблеми пред първите заселници - изхранването.

Сред второстепенните цели на научния екип е да се засили натиска върху властите за финансиране на развитието на земеделието в различни региони на света, опустошени от природни бедствия и стихии.

По думите на Джоел Ранк, който е сред участниците в проекта, експериментното отглеждане на картофи при неблагоприятни условия е добър начин да научим повече за ефекта, който климатичните промени ще имат върху растителните култури.

Какъв по-добър начин за разбиране на климатичните промени има от това да отглеждаме растения на планета, която буквално е умряла преди 2 милиарда години, пита Ранк.

Важно е хората да разберат, че ако успеем да отглеждаме картофи при екстремни климатични и природни условия, подобни на тези на Марс, ще можем да спасим живота на Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати