Пикът на метеорния поток Геминиди е на 14 декември

Пикът на метеорния поток Геминиди е на 14 декември

Метеорити

Кулминацията на метеорния поток Геминиди ще е на 14 декември. При добри метеорологични условия ще могат да се наблюдават над 120 метеора в час.

Геминиди е най-активният видим звездопад в периода от 4 до 17 декември. За 2015 година неговият пик ще бъде на 14 декември около 20 часа.

На 14 декември Слънцето ще залезе в 16:53 ч. в София, а Луната ще изгрее в 20:11 часа. Тя ще е т.нар. млада луна – тънък сърп, осветен едва 12%. Слабата светлина на спътника на Земята ще даде още по-добри условия за наблюдение.

Метеорният поток Геминиди привлича любителите на звездното небе със своите ярки метеорити всяка година. Всички, които искат да наблюдават явлението, трябва да излязат под открито небе на свечеряване на 14 декември. С напредването на вечерта условията ще се подобряват, тъй като съзвездието Близнаци ще се издига постепенно.

Така в полунощ то ще бъде на височина около 60 градуса над източния хоризонт и ще осигурява прекрасна видимост. Докато в началото потокът ще е съсредоточен в източната половина на небето, то към полунощ ще се издигне по-високо.

За разлика от останалите популярни метеоритни потоци, като Персеиди, Леониди, Ориониди и други, зараждащи се от метеорни роеве, Геминидите са породени от облаци с частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон.

Това прави предстоящото явление много по-интересно и вълнуващо, тъй като въпреки че се наблюдава ежегодно, е изключително рядко във Вселената.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати