Създадоха уред, разчитащ мисли

Създадоха уред, разчитащ мисли

Американски учени разработиха уникално устройство, което може да чете мисли. И то не само да ги чете, но и да ги изговаря, съобщават английските медии.

Новото изобретение ще позволи на парализирани хора, лишени от способността да говорят, да споделят с останалите хора своите чувства, желания, предпочитания.

Създадоха уред, разчитащ мисли

Устройството, наречено Neuralyn, е рабработено от екип от учени, ръководени от професора на Бостънския университет Франк Генера.

Потребителите на устройството е нужно само да помислят това, което искат да кажат и гласов синтезатор превежда в реч моментално мислите му.

Устройството е тествано върху пациенти, които в резултат на тежки инсулти са изгубили способността си да говорят и да се движат. И при които нервните сигнали от мозъка не достигат до тялото. Това е ужасно състояние, при което пациентът се оказва заключен в собственото си тяло - той е в съзнание и чува всичко, но не може да кажа нещо или дори да движи пръста си. Парализирани са всички мускули, с изключиние на очите.

26-годишен доброволец пръв е изпитал новото устройство. Първочанално точността на разпознаването на мислите му не превишавала 45%, след което обаче устройството вече разчитало 89% от това, за което пациентът мислел.

Декодирането на човешката мисъл отнема на новия апарат само 50 милисекунди, което позволява почти мигновен реакция.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
dembil
dembil
13.11.2013 09:33
Аз мисля,че е невъзможно някой да ми прочете мислите,камо ли машина,но би било хубаво.Да не забравяме кой ни праща мислите!
0
0