Удивителни аномалии засякоха в Хеопсовата пирамида

Удивителни аномалии засякоха в Хеопсовата пирамида

Странни температурни аномалии бяха регистрирани в Хеопсовата пирамида. Измервания в различни часове на денонощието показват, че някои части на пирамидата се охлаждат и нагряват по-бързо от други.

Новината съобщи министърът на антиките в Египет Мамдух ел-Дамати, пише Дискавъри нюз.

От близо 2 седмици учени сканират египетските пирамиди, за да открият евентуално наличие на непознати вътрешни структури и помещения.

В рамките на това изследване е използвана една от най-модерната техника, като инфрачервена термография, мюонова радиография и 3D моделиране, за да се изследва вътрешността на пирамидите, които са на възраст над 4500 години.

Аномалии са наблюдавани и в другите монументи като пирамидата Хуфу, Хафрен в Гиза, наклонената пирамида и Червената пирамида в Дахшур.

Термалните изследвания са провеждани в различни часове на денонощието, като изключително внимателно са следени фазата на затопляне при изгрев и залез слънце, както и фазата на охлаждане в късния следобед и малко след полунощ.

Според науката, когато един обект е построен от един и същ материал, той трябва да се затопля и да изстива по едно и също време в различните си кътчета. Затова не би трябвало да има температурни аномалии в едната или другата си част.

Но ако съществуват разнородности в структурата или кухини в материала, температурни разлики са възможни.

Засечените различния в Хеопсовата пирамида са наистина поразяващи. Температурата на двата камъка от варовик обикновено трябва да е с разлика до 0.5 градуса по Целзий. В Хеопсовата пирамида обаче тя е била 6 градуса.

Това се ще проучва допълнително от учените, за да се установи с точност причината за учудващата аномалия. В следващата фаза на проекта пирамидите ще се изследват чрез инфрачервено наблюдение. Това ще продължи най-малко 1 година.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати