Юпитер е родил втора планета-гигант в Слънчевата система

Юпитер е родил втора планета-гигант в Слънчевата система

Луни на Юпитер

Преди милиарди години от сблъсък между Юпитер и друго небесно тяло се е появила гигантска газова планета в Слънчевата система, пише Астрофизикъл джърнъл, цитирайки канадско изследване.

Той е бил петият газов гигант в Слънчевата система заедно с Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Още през 2011 година учени предполагаха съществуването на подобна планета, но не бяха на ясно как се е случило това.

Разглеждали са се различни теории, но най-вероятно беше гигантът да е изхвърлен от някоя от най-големите планети в нашата система – Юпитер или Сатурн.

Експерти от университета в Торонто обаче са открили неоспорими доказателства, че точно Юпитер е родил петата планета гигант.

Това е било възможно само след сблъсък между Юпитер и друг небесен обект. След удара единият от обектите е бил ускорен до степен, че от него се откъсва второ тяло, привлечено от гравитационната мощ на Слънцето.

Според някои предположения газовите гиганти са можели са изхвърлят и по-малки тела, които да обикалят около тяхната орбита, подобно на нашата Луна.

Юпитер

За целите на настоящото изследване специалистите са направили компютърна симулация на съвременните траектории на юпитеровата луна Калисто и сатурновата луна Япет. Според учените някогашен сблъсък между планети може съществено да е нарушил оригиналните траектории на спътниците.

Компютърната симулация показала на учените, че Юпитер е единствената планета в Слънчевата система, която е в състояние да роди хипотетичната гигантска планета, така че да запази собствената си траектория.

Наскоро телескопът Хъбъл изпрати революционно 4К видео на гигантското петно на планетата, което представлява ураган – 3 пъти по-голям от нашата планета.

Новите кадри на Юпитер са направени с Wide Field Planetary Camera 3, която бе монтирана на телескопа при последната сервизна мисия.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати