sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Нов метод обезсолява водата само за минути

Нов метод обезсолява водата само за минути

Вода
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Учени от държавния университет в Кайро развълнуваха световната общественост в началото на месеца с новината, че са открили бърз и изключително ефективен метод, чрез който морската вода се обезсолява само за минути.

Повсеместното намаляване на водния ресурс е проблем, който учените от цял свят се опитват да решат от десетилетия. Стремежът им е да открият бърз, лесен, но и икономически изгоден метод, с който да пренасят вода до нуждаещите се селскостопански райони.

Новият метод на арабските учение се основава на специални мембрани, които привличат солта, превръщайки животворната течност в сладка – за консумация и напояване. С нашата технология мръсната морска вода става като тази, която си наливате от чешмата, похвали се водещият на научния екип Раджит ал Атар.

Изследователите използвали мембрани, съдържащи пудра от целулозен ацетат, който е много евтин за направа в Египет. Пудрата работи в съчетание с други компоненти, за да се свърже със солените частици, докато те преминават през мембраната. По този начин те създали един вид филтър, който улавя солта, и след това тя бързо се изпарява.

Създаденият от тях пречиствателен метод много прилича на други видове филтри, улавящи частици и микроби.

Солена вода

След като това стане, следва вторият процес в технологията им. Водата се нагрява, докато се изпари. Подобно на дестилацията, след това водната пара се кондензира и по този начин се отървава от други примеси. Резултатът е бистра и чиста вода, която става за пиене, без значение какво е било първоначалното ѝ съдържание.

Египетските учени публикуваха своя труд в научното списание Уотър сайънс енд технолоджи. Те смятат, че с труда си са дали на човечеството метод, с който вода, заразена с множество замърсители, може да бъде лесно и изгодно икономически третирана за битови и селскостопански нужди. До сега този процес бе много скъп и трудоемък и поради тази причина се избягваше от националните правителства.

Системата може да се изгради от евтини, местно произведени материали, което я прави по-рентабилна и лесна за разпространение. Другото предимство на този метод е, че не изисква електричество. Това запазва разходите ниски и дава възможност методът да се използва за филтриране почти навсякъде, дори и в изостаналите селски райони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати