Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Красотата на Северното сияние избледнява за 10 години

Красотата на Северното сияние избледнява за 10 години

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Красотата на Северното сияние избледнява за 10 години

Необикновената красота на Северното сияние ще избледнее за 10 години, като започне от 2016-та. Причината за това са слънчевите изригвания, чиято интензивност намалява точно през този период.

Изригванията имат 11-годишен цикъл на спадове и пикове и докато между 2012-та и 2014-та година можеше да наблюдаваме най-забележителното Северни сияние заради мощните изригвания, от 2016-та ще сме свидетели на по-бледи феномени над северното небе заради намаляващата активността на слънчевите изригвания.

От Геофизичния институт към Университета в Аляска отбелязват, че заради по-слабите изригвания сиянието няма да е толкова красива гледка до 2026 година. Затова, ако искате да видите Северното сияние в пълния му блясък, месеците до края на тази година са последният ви шанс.

Не винаги обаче небесното явление може да се види от първия път. Понякога туристите са чакали между една и две седмици, за да се насладят на великолепния феномен.

Сиянието е най-ярко в края на август и между месеците ноември и март. Като най-добри места за наблюдение са сочени норвежките градове Тромсьо, Алта, Финмарк. За кристална гледка може да посетите и канадските градове Нюфаундленд, Манитоба и Лабрадор.

Красотата на Северното сияние избледнява за 10 години
Снимка: MAirismeri

Лапландия също е перфектно място за наблюдение на Северното сияния и освен това тук може да посетите и селото на Дядо Коледа.

Красивите светлини на сиянието се дължат на заредени от Слънцето частици, които се ускоряват до 90 000 пъти в най-северните части на Северното полукълбо. От сблъсъка им с атмосферата се появя феноменът.

Въпреки че често светлината е изобразявана в изумрудено зелен цвят, истината е, че цветовете се сменят и понякога са червени, тюркоазени или в цвят аметист.

Според една древна легенда Северното сияние се появява, след като огромна лисица, пазеща тези части на Земята, развее дългата си опашка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest