Поток от падащи Ориноиди сбъдва всички желания в четвъртък

Поток от падащи Ориноиди сбъдва всички желания в четвъртък

Падащи звезди

Рано сутринта в четвъртък, 22 октомври, падащите звезди Ориноиди ще сбъднат всички желания. Пикът на метеоритния поток ще е в 5 сутринта, когато ще падат между 20-25 звезди на час.

Метеорите ще огреят небето от полунощ до изгрев Слънце. Изгарящите небесни тела обаче ще са твърде бледи. Освен това ще се движат с наистина огромна скорост - около 240 000 километра в час.

Метеорите преминават толкова бързо, че ще са видими само за около секунда. Наблюдателите трябва да стоят вперени в небето или ще ги изпуснат, казва астрономът Боб Берман.

Падащите звезди ще могат да се наблюдават най-добре извън големите населени места, а заради неподходящите метеорологични условия е най-добре да се въоръжите с бинокъл.

Ориноидите осветяват нощното небе още от 20 октомври. За целия метеоритен поток над Земята ще изгорят средно около 150 метеора на всеки час. Названието Ориноиди падащите звезди получават от своя радиант – съзвездието Орион.

Звезди

Ориноидите са части от Халеевата комета, която ще можем да наблюдаваме чак през 2061 година. Тя се появява около нашата планета веднъж на всеки 75 години, а пикът на метеоритния поток Ориноиди е най-силен на всеки 12 години.

Интензивността им след това спада, а според астрономите това се дължи на Юпитер, който също въздейства на падащите звезди. През следващите 2 години появата на Ориноидите ще намалее.

Най-голямата планета в Слънчевата система привлича метеоритните частици, които са разпределени по орбитата на Халеевата комета неравномерно.

В края на тази седмица ни очаква още едно небесно шоу. Планетите Марс, Венера и Юпитер се приближават максимално една до друга в знака Дева.

Гледката ще е забележителна в петък срещу събота вечерта, като трябва да насочите поглед към източната част на небосвода преди изгрев.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати