Трета Витлеемска звезда за годината изгрява през октомври

Витлеемска звезда

На 26 октомври, когато православният свят ще чества Димитровден, на нощното небе ще изгрее Витлеемска звезда. Този феномен е трети за тази година и се получава от сближаването на планетите Венера и Юпитер.

От Земята двете планети можеха да се видят като една голяма ярка звезда. На 1 юли тази година, а преди това – на 6 февруари, можеше да се види същото явление, но само то хората, които наблюдаваха небето чрез телескоп.

Сятата се, че преди две хилядолетия именно подобно приближаване на планетите е тълкувано като предзнаменование за раждането на Месията – Исус Христос.

На 26 октомври 2015 година същото явление ще може да се наблюдава отново рано сутринта. Трябва само да насочите поглед към западната част на небосклона.

В астрологията планетите Юпитер и Венера са определяни като най-положителните небесни тела, носещи любов, късмет и просперитет. Затова приближаването им една до друга се тълкува като символ на по-добрият период на човечеството, който ще настъпи.

По-рано тази година двете планети застанаха една до друга в зодиакалното съзвездие Лъв, а пред октомври ще се приближат в Дева.

Приближаване на Планети

Юпитер и Венера са най-ярките планети в Слънчевата система, заради което тяхното приближаване е най-следеното от любителите на астрономията. Очаква се за този 26 октомври времето да бъде достатъчно ясно и облаците да не пречат на гледката.

На нощното небе двете планети ще изглеждат като блестяща двойна звезда. Според данните на НАСА разстоянието между тях ще е по-малко от диаметъра на Пълнолунието, така че всеки ще успее да закрие двете планети с палеца на едната си ръка.

Част от учените смятат, че именно това приближаване на планетите е била историческата Витлеемска звезда, но за други специалисти приближаването е било между 3 или 4 планети, което се случва наистина рядко.

Планетите в Слънчевата система имат различни периоди на приближаване и отдалечаване една от друга, като това се дължи на различния период от време, за който обикалят около Слънцето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати