Британски учени ще пишат писмо на извънземните

Извънземни

Екип от британски учени ще напише писмо до извънземните. Разбира се, писмото на астрономите няма да започва със Скъпи извънземни и дълго излияние затова колко много искаме да се запознаем с тях.

То ще бъде внимателно формулирано от астрономи със съдействието фонда Юрий Милнер Breakthrough Initiatives.

Писмото ще съдържа кратко описание на човечеството и трябва да помогне на извънземните цивилизации да ни открият и да направят контакт с нас.

Идеята да се изпрати такова писмо в Космоса не се посреща особено радушно от световната научна общност.

Даже мнозина са убедени, че такова послание не бива да се изпраща в никакъв случай.

Въпреки това от фонда са решени да го направят. Това е първата инициатива на фонда на Милнер Breakthrough Initiatives за търсене на извънземен разум.

В края на юли т.г. руският милиардер и британския космолог Стивън Хокинг представиха проекта Breakthrough Listen, финансиран със 100 милиона долара от руснака.

Целта на проекта е търсене на извънземен разум, като работата по него се основава на постигнатото до този момент от SETI.

Първият етап от търсенето е инициативата за конкурса Breakthrough Message, който дава шанс на учени от цял свят да формулират кратко послание до извънземните цивилизации.

И въпреки недоволството на мнозина, интересът към конкурса е огромен. Това най-вероятно се дължи на наградния фонд, който е в размер на 1 000 000 милиона долара.

Космос

По време на конференцията на британската секция на SETI в Лийдс британските астрономи излязоха с предложението да формулират писмото до извънземните.

Те смятат, че то трябва да се подготви от специален комитет, който да прецени космическото писмо в бутилка дали да е в цифрено-буквен, графичен или друг формат.

Скептиците на идеята смята, че писмото ще доведе до планетата ни извънземни, които ще искат родното ни място, за да го завладеят или най-малкото да се възползват от ресурсите му.

По тази причина фондът на Милнер поема ангажимента да не изпраща космическото писмо, докато научният свят не постигне консенсус по спорния въпрос.

Според астронома и философ Андерс Сандберг от Оксфордския университет би било наивно да се предполага, че извънземните ще долетят, за да ни изядат или завладеят.

Той смята, че е по-вероятно да се повтори моделът от последното десетилетие, при който развита западна цивилизация се среща с първобитни, слабо развити племена.

Ученът смята, че изпращането на космическо писмо в бутилка е един напълно оправдан риск с оглед на потенциалните ползи за прогреса и развитието на технологиите при срещата с по-напреднала цивилизация.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати