Учени: Мощно цунами в Средиземно море може да отнеме живота на милиони

Цунами

Ново проучване разкри, че огромна вълна цунами в Средиземно море може да отнеме живота на приблизително 130 милиона човека, живеещи по бреговете на затворения морски басейн. Вълните ще погълнат множеството курортни селища, а редица градове ще бъдат напълно опустошени.

Зловещата прогноза е направена от учени от университета в Болония, Италия, които проучват влиянието на земетръсната активност във водите до северния бряг на Африка. Според тях, ако земетресение с магнитуд 7.0 по Рихтер удари бреговете на Източна Сицилия в Италия или южната част на остров Крит в Гърция, Средиземно море ще погълне почти цялото си източно крайбрежие.

Компютърна симулация е показала, че ако земетръс със сила 7 или повече удари което и да е място между южна Гърция и южна Италия, някои от най-гъсто населените части на бреговата ивица в региона – все места, изпълнение с популярни туристически дестинации, ще бъдат ударени от огромните вълни.

Моделът допълнително е установил, че след бедствието едва 3.8 километра от Крит и 0.9 километра от Сицилия ще останат над водата. Напълно обезлюдени ще бъдат и полуостров Пелопонес и повечето гръцки острови. Очаква се вълната да нанесе значителни щети и в Либия, но по-тежко ще бъде засегнат Египет заради по-голямата гъстота на населението.

Средиземноморие

Учените споделят, че цунамитата в Средиземно море са изключително редки. Те се случват веднъж на 1 или 2 века. Последното голямо земетресение, предизвикало цунами, се е случило през 1908 година в региона на Месина, Италия. Тогава от морето се надигнали 10-метрови вълни, причинили значителни щети в Сицилия и южната част на Апенините.

Авторът на изследването, доктор Ахил Самарас, казва: Ние искахме да разберете как крайбрежните зони ще бъдат засегнати от цунами, не само в най-застрашените райони, но и в другите части на Средиземноморието. Тази част на Европа е преживяла много подобни катаклизми в миналото и, да ви кажа честно, не сме се справяли никак добре. Сега, като знаем пред какво сме изправени, може този път да сме подготвени и да се справим със задачата да спасим живота на милиони.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати