Строят кула до стратосферата за космонавти
Architects to Build a Tower Reaching the Stratosphere for Astronauts
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Строят кула до стратосферата за космонавти

Строят кула до стратосферата за космонавти

Кула до стратосферата
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В бъдеще космонавтите, впуснали се в поредната опасна мисия за изследване на необятната Вселена, ще могат да излитат директно от стратосферата. Това ще стане, ако се реализира амбициозният проект на канадската строителна компания Thoth Technology за строеж на 20-километрова кула.

Британският вестник Индипендънт пише, че предприемчивите канадци са успели да патентоват проекта за гигантската конструкция в Американския патентен офис. По план в кулата ще има огромен асансьор, който ще извозва астронавтите до най-горния слой на атмосферата.

Ако намери финансиране, кулата ще бъде построена чрез пневматично напрежение и ще бъде разположена в отдалечен и слабо заселен района на планетната повърхност. В проекта е предвидено, че най-подходящи за тази цел места са Канадският Север, Невада, Ню Мексико или Сибир.

Осъществи ли се амбициозният план на канадските архитекти, кулата разбираемо ще се превърне в най-високия обект на планетата – било то строен от човек или създаден от природата. В момента лидер сред сградите е кулата Бурж Халифа в Дубай, която е 830 метра. Построена веднъж, Космическата кула ще бъде 21 пъти по-висока от нея.

Първоначалните изчисления на компанията Thoth Technology предвиждат, че за строежа на кулата ще са необходими минимум 5 милиарда долара. Експертите обаче са пресметнали, че тази баснословна сума бързо ще се изплати, защото кулата значително ще улесни достъпа до космическото пространство.

Космонавти

Тя ще намали с 40 процента енергията за изпращане на совалки в земната орбита и ще съкрати времето и останалите ресурсите при стартирането на мисиите със 70 процента. Кулата също така ще носи и второстепенни ползи като електричество от вятърен генератор и приходи от туризъм.

От върха на кулата космически кораби ще излитат в орбита само в един етап, връщайки се на върха на кулата за презареждане и повторно излитане, казва изобретателят на съоръжението д-р Брендан Куин.

Разбира се, амбициозното начинание е в съвсем ранен етап. Изобретателите все още са изправени пред няколко сериозни предизвикателства. Най-сериозното от тях е Ефектът Армстронг. Според него човешкото тяло не може да издържи повече от 19 км височина в нехерметизирана среда, тъй като при толкова ниско налягане водата в кръвта започва да кипи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати