Неизвестен за човечеството език изникна от писмо в бутилка

Писмо в бутилка

По време на строителни дейности в Русия е била открита бутилка с писмо, чието съдържание озадачава учени от цял свят. В бутилката е намерен тайнствен текст, писан на неизвестен за човечеството език.

Откритието е било направено от работници, които участвали в изграждането на газопровод в Калининградската област. По време на изкопите работи един от работниците забелязал находката и първия момент помислил, че е захвърлена бутилка от безалкохолна напитка или бира.

Бутилката била запушена с дървена тапа и запечатана с восък. Когато обаче я огледали, работниците видели лист хартия в нея. Бутилката била счупена и от нея се извадили не един, а няколко листа с написан текст.

Листовете се оказали изписани с текст на странен и неразбираем език. Работниците решили, че са открили важен исторически документ и занесли текста в редакцията на местен вестник, който го препратил на лингвист, за да бъде разчетен.

Експертът обаче не се справил със задачата и поискал помощта на свои колеги от Москва. Страниците са изпратени в руската столица и за момента е известно само, че текстът не е писан на никой от познатите езици.

Според специалистите става въпрос за шифровано послание, заради което с откритието ще се заемат не лингвисти, а професионални криптоаналитици, които да разшифроват загадъчния текст.

Криптоаналитиците за сега отказват да се ангажират с конкретен срок, в който да разчетат написаното. Това може да отнеме седмица, няколко десетилетия, а може да остане и от онези текстове, които са пълна загадка за човечеството.

В началото на анализа експертите ще се опитат да разберат националността на човека, писал текста. Това се узнава по честотата на използване на определени гласни или съгласни.

Всяка една от националностите има предпочитания към определена буква, а в руския език такава е Е – казва Сергей Алешноков от Института по приложна математика и информатика в Москва.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати