Опушените мумии от остров Нова Гвинея

Опушени мумии

Мнозина отказват да приемат смъртта като окончателен край на живота и са готови на всичко, за да продължат да бъдат с близките си, чиито земен път е свършил. Тогава те прибягват до различни, понякога и зловещи методи това да се случи.

На някои места по света им строят гробници със статуи в естествен ръст, на други ги кремират, на трети ги мумифицират, а на остров Нова Гвинея внимателно ги опушват.

След това мумиите на обичаните близки се качват на един висок хълм, от който се разкрива панорамна гледка към селото, обитавано от племето анга. Оттам мъртъвците наблюдават живите си роднини и бдят над тях.

Процесът по опушване на телата на починалите е изключително сложен и е усъвършенстван в продължение на стотици години.

На първо място по телата на загиналите се правят десетки разрези, за да може в процеса на опушване цялата подкожна мазнина да се извлече.

Вътрешностите се извличат с помощта на бамбукови пръчки. След това плътно се запушват очите, устата и всички отверстия на трупа, за да се спре притокът на въздух и да се запазят вътрешните процеси на гниене.

След това трупът се намазва старателно с глина и се увива в смес от бамбукови изрезки и стърготини.

Така подготвят тялото за последния етап на мумификацията – опушването. Опушването се извършва в специална колиба. Тялото на умрелия се опушва на бавен огън в продължение на поне 30 дни.

Едва след това близките могат да вземат своя обичан роднина и да го качат горе на скалата, за да продължи да ги наблюдава от отвъдното.

Опушените мумии

Въпреки че в средата на 70-те години властите в Папуа-Нова Гвинея и Индонезия се опитват да спрат опушването на мумии, повече от 200 опушени мъртъвци стоят на скалите над селището.

Техният брой постепенно се увеличава, защото част от местните аборигени все още не са склонни да се съобразят със заповедите на правителството и да се откажат от опушването на мъртъвците.

Но сега местните жители са изправени пред ново предизвикателство – да спрат увреждането на мумиите, причинено от промените в околната среда и повишената влажност.

За целта те използват естествени материали, открити в джунглата – като листа на дървета и лиани, с които в максимална степен да укрепят разпадащите си предци и отново да усетят духовното им присъствие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати