sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Риба-трион роди в САЩ след непорочно зачатие

Риба-трион роди в САЩ след непорочно зачатие

MarianaMariana
Джедай
330112164
Риба-трион
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Риба-трион в САЩ сътвори небивала сензация, след като учени доказаха, че е заченала непорочно. Рибата е от вид, който е критично застрашен. Съществуването ѝ е на ръба на изчезване заради прекомерен риболов, от една страна, и заради унищожаване на естествения ѝ хабитат, от друга.

Феноменът е открит от специалисти от университета Стоуни Брук, които съобщават пред научната общественост за първия регистриран случай на партогенеза (безполово размножаване) при гръбначни животни и то в естествена среда.

Самото явление партогенеза (размножаване без участие на мъжки индивид) не е необичайно при полулации, при които чифтосването с партньор е трудно или невъзможно поради недостатъчната численост на мъжките екземпляри.

По думите на Андрю Фийлдс, който е член на изследователския екип, има и други документирани случаи на непорочно зачатие при птици, земноводни и акули в плен.

Откритието, че партогенезата се среща и при гръбначните животни в естествената им среда повдига въпроса доколко в действителност е разпространена.

В процеса на партогенеза женската яйцеклетка се развива в зародиш, без преди това да е оплодена от мъжка семенна течност.

Неоплодената яйцеклетка се разделя на три клетки, като една от тях става яйцеклетка, като запазва в себе си генетичния материал от майката – ключови клетъчни характеристики и гелообразна цитоплазма.

днк

Другите три клетки носят допълнителен генетичен материал и една от тях влиза в ролята на сперматозоид и опложда яйцеклетката.

По този начин оплодената чрез партогенеза клетка е носител на около половината от гените на майката. Именно чрез тази характеристика феноменът може да бъде изследван и доказан чрез генетични тестове.

Учените от университета Стоуни Брук са изследвали размножаването на застрашения вид риба-трион, която понастоящем живее в речните естуари на Югозападна Флорида. В процеса на изследване те са установили не един, а цели седем здрави екземпляра, които са заченати и родени чрез партогенеза, информира Live Science

Откритието представлява изненада за учените, които отдават феномена на факта, че популацията е толкова ограничена, че за женските е невъзможно да намерят партньор. В тези случаи партогенезата е техният единствен шанс да предадат гените си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Андреа
Андреа
11.06.2015 00:36
Жените можем дасе размножаваме без мъже вече неса ни нужни :D
3
0