Надуваем самолет лети до Венера

Надуваем самолет лети до Венера

Американска аерокосмическа компания ще се опита да създаде първия самолет, способен да направи пълна обиколка на планетата Венера. Научният сайт Спейс съобщава, че по първоначални планове машината ще се задвижва от витла и ще е с надуваема вътрешност.

Целта е по този начин устройството да е по-устойчиво, но по-леко, тъй като то трябва да направи обиколката, докато си пробива път в плътната атмосфера на втората планета от Слънцето.

Витлата на летателния апарат ще се задвижват от силата на слънцето, трансформирана в енергия от специалните панели, монтирани в самата машина.

Вътрешността ще е надуваема, а разстоянието между крайните точки на крилата ще бъде 55 м, което е почти двойно повече, отколкото на Боинг 737. Планираната скорост, която самолетът ще развива, е 220 километра.

Проектът за разработка на футуристичната машина е част от програма на НАСА със състезателен характер „Нови граници”. С нея космическата агенция иска да привлече частни компании в работата и по изследване на Венера и Меркурий. Наградната стойност за най-добрия проект възлиза на огромната сума от един милиард долара.

Надуваем самолет лети до Венера

Спечелилата компания трябва да има напълно завършен проект, който да е в готовност за изстрелване в орбитата на Венера не по-късно от 2021 година.

Създателите на надуваемия самолет планират тяхната машина да лети на повърхността на съседната на Земята планета на разстояние между 50 и 70 км над повърхността на Венера, в район от атмосферата, в който налягането е близко до земното, а температурата е около 15 градуса по Целзий.

Атмосферата на Венера е съставена главно от въглероден диоксид и малко количество азот. Налягането на повърхността на планетата е огромно — 90 пъти по-високо от това на земното морско равнище или еквивалентно на налягането в земните океани на около 1 километър дълбочина.

В горните слоеве на атмосферата преобладават силни ветрове със скорост 350 км/ч, докато на повърхността ветровете са много слаби — само няколко километра в час.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати