Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени възкресяват Вълнестите мамути, изчезнали преди хилядолетия

Учени възкресяват Вълнестите мамути, изчезнали преди хилядолетия

MarianeMariane
Джедай
329112126
Мамут

Учени от Харвардския университет са на път да направят нещо, което до този момент се е считало за научна фантастика – да възкресят изчезнал биологичен вид.

Генетици от университета в Харвард са успели да вмъкнат гени от изчезналия преди близо 3 600 години Вълнест мамут (Mammuthus primigenius) в ДНК-то на съвременен вид слон.

Опитът е дело на генетика Джорд Чърч и неговия екип. Та са успели да вмъкнат в отделно селектирани гени за по-малки уши, повече подкожни мазнини, за космена покрива и др. в лабораторно отглеждана тъкан.

Резултатите, които са получили, са обнадеждаващи, но все още не са публикувани в официални научни журнали.

Вълнестите мамути са едни от последните представители на рода, които окончателно са изчезнали от лицето на Земята преди около 4 хилядолетия. Те са далечни братовчеди на азиатския слон.

Гени

Тези мамути са живели едновременно с ранните хора, които са използвали костите и бивните им за изработването на инструменти, предмети на изкуството и др.

За тези огромни животни се знае доста. Те са сред най-добре проучените праисторически животни, защото има множество открити замръзнали тела на мамути от този вид в Сибир и Аляска. На разположение на учените е имало останки от зъби, кости и др.

Разбира се, въпреки пробива на генетиците от Харвард, ще мине известно време преди да видим раждането на истински мамут. Вмъкването на гените в ДНК-то на слонските клетки е едва първата стъпка от дълъг и сложен процес, при който всичко може да се обърка.

Предстои учените да намерят начин да накарат обработените хибридни клетки да се превърнат в специализирана тъкан, за да видят дали гените са активирани и дават желаните белези.

Следващата стъпка в амбициозния план на генетиците е да отгледат истинско вълнесто мамутче в утробата на азиатска слоница.

Истински пробив в опитите ще бъде, ако това изкуствено заченато мамутче успее да оцелее след раждането.

Всъщност Вълнестите мамути далеч не са първите кандидати за възкресение. Още през 2003 г. учени се опитаха да възкресят изчезналия през 2000 г. Пиренейски ибекс (Pyrenean ibex), като вкарат част от гените му, извлечени от замразена тъкан, в обикновена домашна коза. Хибридът обаче живя едва 7 минути след раждането си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ангел
Ангел
19.04.2015 17:30
Това е страхотно
А дали ще могат да направят дракони с ДНК от гущер,прилеп(за крилете)и може би котка за да не бъде прекалено враждебен и да може да се дресира
1
0
Лора
Лора
03.04.2015 15:23
Що им е да ги възкресяват ще снимат,,Ледена епоха"......
2
0