Уникалните фосили в Меселската кариера

Фосили

Меселската кариера e най-голямото средоточие на фосили в света. Изоставеният в началото на 70-те обект е мястото, което дава на науката най-пълно разбиране за живота през еоцена, преди 57 милиона години. По-точно то предоставя уникална информация за ранните етапи на еволюцията на бозайниците.

В минато са намерени изключително добре запазени фосили на бозайници. До момента изследователите са намирали напълно съчленени скелети и дори съдържанието на стомасите на съществата, живели през този период.

Кариерата се намира край германското село Месел, намиращо се на около 35 км югоизточно от Франкфурт на Майн. В миналото там са се добивали битуминозни шисти. От 1995 година находището по спешност е обявено за обект на ЮНЕСКО, заради плановете на местните германски власти да превърнат изоставената мина в сметище.

Меселската кариера е работила в продължение на един век. Земната повърхност на мястото е изключително разорана. Учените смятат, че дейността на мината е разрушила безценни исторически доказателства. Парадоксално е, че ако не я е имало мината, може би никога няма да са били открити научните ценности в имота.

Фосил

Извънредните мерки за опазване на фосилите в имота, предприети от ЮНЕСКО, са дали възможност за възстановяване на морфологията за консервиране на фосилите. Въпреки че са изкопани приблизително 20 милиона тона скала от мястото през този един век, през който е действала мината, броят на намираните вкаменелости все още е далеч от изчерпване.

Кариерата осигурява най-добре запазените доказателства в света за флората и фауната на еоцена. На повечето други места по света се откриват само частично запазени скелети. В Меселската мина обаче са намерени екземпляри със запазена козина, пера и цвят. Разнообразието от видове е забележително и отчасти е в резултат на хипотезирани периодични изригвания на газове.

На мястото са намерени над 320 вида праисторически бозайници, 80 вида птици, 32 вида риби и повече от 358 вида насекоми.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
13.03.2015 13:38
Доста интересно и има много какво да се прочете по темата. Видовете, живяли и живеещи на Земята, които са ни все още непознати може да са стотици и дори хиляди. Все още не сме видели целия потенциял на планетата ни, защото има много места, където човешки крак не е стъпвал. Напълно нормално е с течение на времето учените да откриват нови и нови видове:)
0
0