Откриха най-здравия биологичен материал в света

Охлюв

Доскоро научният свят беше единодушен относно най-здравия биологичен материал – нишките, които плетат паяците. Оказва се обаче, че има нещо дори по-здраво и това са зъбите на мекотело.

При проведени тестове се оказало, че зъбите на морските чинии (Patella vulgata) са по-здрави от кевлара и по-издръжливи от паяжината. Най-здравият природен материал е открит от учени във Великобритания. Водещ автор на изследването е професорът по машиностроене в Саутхамптънския университет Аса Барбър.

Морските чинийки представляват малки охлюви, които се срещат във всички океани, морета и реки. Те не са претенциозни към дълбочината на водата и изобщо своето местообитание. Черупката им е конусообразна и защитава добре мускулестото им краче. С него те се закрепват към камъни с феноменално сцепление.

Чинийките се хранят основно с водорасли. Те подбират храната си от скали и камъни с дългия си език, осеян със стотици миниатюрни зъби. И въпреки че до момента след нашествието на морски чинии на скалите са забелязвани драскотини, едва днес учените провериха колко здрави са техните зъби.

Паяжина

В изследването под внимание са взети представители на вида, обитаващи скалите край Саутхамптън. Установено е, че минерализираните им зъби са с 10% по-здрави от паяжината. Всеки от завитите зъби на чинийките е по-малък от един милиметър.

При провеждане на тестовете учените правят образци от зъбите на мекотелите, 100 пъти по-тънки от човешки косъм. Материалът, от който са изградени, издържа на налягане от 3 до 6.5 хектопаскала (hPa). За сравнение паяжината издържа само 1.3-4 hPa.

Учените предполагат, че тайната за здравината на зъбите на морските чинии се крие в образуващите ги влакнести структури. В тях се откриват и композитни влакна, хиляди пъти по-тънки от изкуствено създаваните нановлакна, използвани при производството на бронежилетки.

Елементите, които ги съставляват, са железен оксид, гьотит и хитин. Това на практика ги превръща в природен аналог на най-здравите пластмаси.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати