На Марс се образува мистериозна мъгла

Марс

Нови снимки на астрономи показват, че на Червената планета се е образувала загадъчна мъгла. Любопитното в случая е, че на Марс не би трябвало да има вода, която да се изпарява и превръща в пара.

Учените признават, че са озадачени от наблюдаваното явление, но напомнят, че подобен феномен е виждан и през 2012 година. Мъглата тогава се появи два пъти, след което изчезна по необясними за науката причини.

Анализите на направените снимки показват, че простиращата се на около 1000 километра пара е най-голямото подобно явление, наблюдавано досега.

Според предположенията на някои експерти водната пара се е появила или от голям облак, който не е виждан досега, или от изключително силно сияние.

Парата се е образувала в тънките горни слоеве на марсианската атмосфера, за което специалистите не могат да дадат логично обяснение. Мъглата се е простирала на височина от около 220 километра.

На марс

Атмосферата на Червената планета обаче е много тънка и на разстояние от над 100 километра не би трябвало да е възможно образуването на облаци, още по-малко водни.

Първоначално астрономите решили, че тъмното петно на Марс от снимките няма никакво отношение към самата планета, а е по скоро оптическа илюзия, предизвикана от телескоп. Проверка на техниката обаче ги опровергала.

За част от учените енигматичната мъгла е проява на марсианско полярно сияние. Други обаче смятат, че е облак, образуван от струи въглероден окис и частици вода.

Но всички експерти са единодушни, че появата на подобни феномени налага пълно преразглеждане на досегашните представи за марсианската атмосфера. Наблюдението на тайнствения облак ще продължи да се извършва с орбитални апарати.

За пръв път тайнствената мъгла е забелязана от астрономи-любители през март 2012 година в района на южния полюс на планетата. Оттогава учените са я виждали още два пъти. И двата пъти мъглата можела да се наблюдава за десетина дни в интервал от един месец.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати