Мистерия: Някои възрастни мозъци не остаряват

Мозък

Невероятно откритите направиха учените от университета Файнберг в САЩ наскоро. След поредица изследвания те установиха, че има хора на преклонна възраст, чиито мозъци не стареят наравно с останалите органи от телата им.

След наблюдения на 80-годишни хора учените установили, че мозъците на някои от участниците в проучването имат качества, сравними със сивото вещество на 30-годишни младежи.

Изследователите създали специален термин, с който да назовават старите хора с неостаряващ мозък: супер възрастни. Тяхното сиво вещество се разграничава по ясно видими черти от тези на връстниците им. Също така и паметта им е доста по-силна, видели учените.

Те се надяват, че след по-прецизни и подробни изследвания на уникалните мозъци ще съумеят да открият нови лекарства и лечения при [деменция] и Алцхаймер.

Затлъстяване

Обикновено освен напредването на възрастта има различни фактори, оказващи влияние за състаряването на мозъка при човека. По последни данни мазните храни спомагат за бързото състаряване на сивото вещество. Установено е, че редовното приемане на животински мазнини понижава интелектуалните способности.

В друго изследване Американската академия по неврология твърди, че пушенето и обездвижването, както и свързаните с тях проблеми като наднормено тегло, диабет и високо кръвно, водят до свиване на мозъка и когнитивен упадък.

След тестове, направени върху повече от 1800 човека, учените са достигнали до извода, че когато тези вредни за здравето фактори влияят на организма в продължение на години, се забелязва намаляване на обема на мозъка и предшестващи маркери за развитие на деменция в по-късна възраст.

В края на миналата година френски изследователски екип установи, че голямо влияние върху състоянието на мозъка оказва и работата на смени. Експертите са доказали след дългогодишни наблюдения, че работата на смени в продължение на 10 години може да причини загуба на памет и намаляване на способностите на мозъка.

Други изследвания по темата сочат, че работата на бюро може да ни убие и че нископлатената работа ни докарва диабет.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати