Слънчевите изригвания са предвидими с изкуствен интелект

Слънчеви изригвания

Слънчевите изригвания имат огромно влияние върху човека. Мощните избухвания по повърхността на Слънцето могат да извадят от строя намиращите се около земната орбита спътници и дори да повлияят на енергоснабдяването на електроуредите на Земята.

Отделно от това магнитните бури влияят на човешкия организъм. Тяхното влияние се оприличава с ефекта от силно физическо натоварване и се отразява изключително вредно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Също така магнитните бури причиняват при някои хора учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината са електрическите импулси, които смущават работата на сърцето.

Точно поради тези причини американски учени от Станфордския университет разработват проект, с който ще се стремят да предскажат с помощта на изкуствен интелект зловредните изригвания на Слънцето, информира списание Astrohpysical Journal.

Сърдечни проблеми

За целта учените ще анализират и обработят данните, получени от Solar Dynamics Observatory (SDO) - космическа обсерватория на НАСА. На помощ ще им дойде изкуствен интелект, разработен специално по повода от специалисти на Станфордския университет.

Списанието припомня слънчевото изригване през 2012 г. То беше най-мощната слънчева активност от 150 години насам. Заради него човечеството беше реално заплашено да остане без електроенергия и да загуби всичките си спътници и комуникации.

Магнитните бури влияят най-много на възрастните хора. Те предизвикват нарушаване на кръвообращението. Регистрирани са случаи на нарушено мозъчното оросяване. Явлението е обяснено с резкия спад на концентрацията на кислород във въздуха. Така настъпва глад за кислород.

Природният катаклизъм води и до промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, загуба на равновесие и редица други несгоди, които човек изпитва, когато има магнитни бури. Тяхното влияние може да бъде намалено със спорт и витаминозна храна, твърдят още експерти.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати