Подземните паркове ли са бъдещето?

Подземните паркове ли са бъдещето?

Подземен парк

Очаква се първият подземен парк в света да отвори врати през 2018 година. Идеята е той да бъде направен в изоставена вече спирка на метрото, която се намира в Долен Ийст Сайд, Ню Йорк – всъщност това е най-слабо озелененото място в Ню Йорк. Името на необичайния парк е The Lowline.

Изоставената спирка, където ще бъде паркът, е на 116 години и е затворена още през 1948 година. The Lowline ще представлява на пръв поглед съвсем обичаен парк, в който хората ще могат да се разхождат по пътеки, пълни със зеленина.

Планирано е в парка да има достатъчно слънчева светлина, която ще бъде необходима на растенията – тя ще се постигне с помощта на рефлектори и на оптични кабели.

Това, че в парка се предвижда светлина, означава, че растенията ще могат да се разрастват и да се развиват. Екипът, който работи по създаването на парка, направи прототип още преди две години в един склад, който се намира над спирката, където ще е The Lowline.

Подземен парк в Ню Йорк

Набирането на средства за строителството на необичайния парк е направено с помощта на сайта са споделено финансиране Kickstarter – проектът ще струва около 60 милиона долара.

От правителството на САЩ също са обещали, че ще помогнат за изграждането на парка. Проведена е кампания, която е осигурила необходимата сума, следващата стъпка е да се проведат преговори с властите в Ню Йорк.

След като те приключат, се очаква да се започне и изграждането на подземния парк, а отварянето на The Lowline е планирано през 2018 година.

Парк под земята

Инициативата да се направят паркове в неизползваните градски инфраструктури в Ню Йорк набира все по-сериозна популярност.

Идеята за този нов парк не е свързана само с желанието да има повече зелени пространства – целта е да се демонстрира по какъв начин иновативната соларна технология може да бъде използвана за трансформирането на градската среда.

Паркът ще бъде не само място за отдих – планира се това място да се превърне и в домакин на различни културни събития. Автори на този необичаен проект са Джеймс Рамзи и Дан Бараш.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ники
Ники
18.12.2014 11:03
Интересно звучи
6
0