Космически кораби пренасят човешка ДНК на други планети?

Космически кораби пренасят човешка ДНК на други планети?

ДНК

В рамките на европейската мисия Тексус (Texus), проведена през март 2011 година, бе стартиран и специален експеримент. Днес неговите резултати са повече от интересни за широката публика.

В опита молекули ДНК били захванати на различни места по повърхността на изстреляна в Космоса капсула. Когато се завръща обратно на Земята, учените с изненада установяват, че тези молекули са оцелели. И това въпреки изключително високите температури и радиацията, на които са били изложени.

Друго шокиращо разкритие в случая е, че освен всичко друго, оцелялата ДНК можела да извърши трансфер на генетична информация в бактериални клетки и съединителна тъкан. Т.е. - не е претърпяла никакви малформации през цялото това време.

Резултатите от проведения експеримент доказват, че генетична информация от молекули ДНК безспорно може да оцелее при екстремни условия в Космоса, както и след завръщането в плътните слоеве на атмосферата. А там триенето при голямата скорост на капсулата може да покачи температурата до 1000 градуса Целзий.

Началната цел на експеримента била да се провери стабилността на биомаркери по време на космически полети, както и при завръщането в земната атмосфера. Последвалите изследвания и разкрития обаче в пъти надминали очакванията на екипите.

Планети

Някои учени и преди са изказвали мнение, че и чужда ДНК може да достигне невредима до Земята, стига да е пренесена от метеорит или космически прах. Новите данни също показват, че поради изключителната стабилност на ДНК не е невъзможно космически кораби да пренесат човешка ДНК на други планети, като например Марс.

В същото време обаче става ясно, че всеки един предмет или дори прах, дошъл на Земята от космоса, може да бъде заразен с така търсеното от човека извънземно ДНК.

Според учените това разкритие дава още по-големи основания, когато се работи с подобен тип материя, да се внимава изключително много. От друга страна това е едно своеобразно доказателство, че човекът, или поне неговото ДНК, може да оцелее и на други планети.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати