Транспортът на бъдещето
Transportation of the Future
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Транспортът на бъдещето

Транспортът на бъдещето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k458
Транспорт на бъдещето
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Транспортът на бъдещето се нарича Hyperloop и за момента е само идеен проект, който трябва да се движи със скоростта на звука.

Идеята принадлежи на милиардера Елън Мъск. Иноваторът представи пред широката публика новата си идея за соларно задвижван транспортен проект. Зад гърба си изобретателят може да се похвали с множество постижения. Той е основател на производителя на електрически коли Tesla Motors, частната компания за космически изследвания SpaceX, както и на PayPal.

Мъск публикува документ, описвайки иноваторската си идея и проекта Hyperloop. В него се посочва, че той ще представлява тръба с ниско налягане с капсули, транспортирани с ниска и висока скорост по дължината на тръбата.

Ако идеята му бъде реализирана, маршрутът от Лос Анжелис до Сан Франсиско, който е около 644 км, ще бъде преодоляван със скоростта на звука за едва половин час.

Новата формула за транспорт няма нищо общо с познатите ни до момента влакове, заявява Мъск. Тя ще транспортира пътници и товари в капсулите си в тръба, която ще е монтирана на пилони. Изчисленията показват, че транспортната система ще достига до 1220 км/ч.

Хиперлуп

Според изобретателя Hyperloop е икономически постижима за всяка транспортна връзка под 1500 км. Цените за пътуването ще са скромни, а пътниците ще са напълно обезопасени.

Опитите показват, че новата система е по-малко уязвима на земетресения и е изложена в по-ниска степен на опасността от инциденти. Това се обуславя най-вече от факта, че тя не може да се разбие или да дерайлира.

Бързите изчисления показват, че подобна връзка между Лос Анджелис и Сан Франциско ще струва 6 млрд. долара. За сравнение един влак струва от 70 до 100 млрд. Билетът в едната посока пък ще е от порядъка на 20 долара.

За момента идеята се приема добре, но проблем остава цената за стартиране. Тя ще е около 70 милиарда долара. Критиците смятат, че това е твърде висока цена.

Освен това има хора, които твърдят, че системата е непрактична и дори бавна. Въпреки всичко началото е поставено и през 2015 година се очаква компанията Hyperloop Transportation Technologies да представи прототип на Hyperloop.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest